Publicat 21/07/2020 17:28CET

El Govern invertirà 31.765 milions en el pla de "reactivació econòmica"

El president de la Generalitat, Quim Torra, en conferència de premsa després del Consell Executiu
EUROPA PRESS

Aragonès insisteix a ampliar l'objectiu de dèficit a l'1% per mobilitzar bona part dels 2.760 milions previstos el 2020

BARCELONA, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimarts que el Govern invertirà 31.765 milions d'euros en el pla de "reactivació econòmica" per fer front a l'efecte de la pandèmia de coronavirus, que ha elaborat la Comissió per a la reactivació econòmica i protecció social (Coreco).

En roda de premsa al costat del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha detallat que el pla consta de 145 actuacions, agrupades en 20 projectes, i que del total del cost, 2.760 milions d'euros s'invertiran durant el 2020.

Torra ha explicat que el pla consta de cinc eixos: economia de la vida, amb 5.000 milions; digitalització, amb 1.000 milions; transició ecològica, amb 16.000 milions; societat del coneixement, amb 5.700 milions, i un eix transversal que inclou la perspectiva de gènere, internacionalització i finançament, que tindrà 3.000 milions d'euros de pressupost.

Torra ha defensat que aquest pla és una guia per a l'acció del Govern: "És bàsicament un full de ruta per protegir el futur dels ciutadans d'aquest país", perquè ningú no quedi enrere ni desprotegit, per mantenir el teixit productiu i els llocs de treball, i per reorientar els sectors estratègics de Catalunya cap a l'economia posterior a la pandèmia.

També ha cridat a aconseguir "consensos de país amplis sobre què significa aquest pla", perquè assegura que no és un pla de govern, sinó un pla de tot Catalunya per sortir de la crisi derivada del coronavirus.

OBJECTIU DE DÈFICIT A L'1%

El vicepresident de la Generalitat ha insistit en la necessitat d'ampliar l'objectiu de dèficit d'aquest any a l'1%, cosa que veu com absolutament necessària per poder mobilitzar més recursos ara "i no haver de patir demà".

"El 2020 es preveu mobilitzar 2.760 milions d'euros, bona part han de venir de l'ampliació de l'objectiu de dèficit fins a l'1%, en aquests moments ja hi ha hagut mobilitzacions internes dels departaments", ha dit Aragonès.

De les actuacions que es preveuen aquests mesos, destaquen un pla de xoc en l'àmbit del treball, amb 148,8 milions; l'àmbit de la renovació urbana i habitatge, amb 244 milions; i investigació i foment de la innovació, amb 130,2 milions.

També s'activarà una ampliació dels ajuts per a necessitats bàsiques, amb 43 milions d'euros, el pla d'educació digital de Catalunya, amb 24,2 milions; una línia de préstecs participatius per reactivar la indústria, amb 50 milions d'euros; i el pla de suport a la indústria de l'automoció i la mobilitat, amb 50 milions més.

Ha explicat que els 2.760 milions d'euros sortiran de la de la reorganització dels pressupostos del 2020, dels fons covid-19 i de la mobilització d'endeutament i, en aquest últim cas, Aragonès també ha celebrat que agents socials i econòmics defensin la demanda del Govern que el dèficit de la Generalitat se situï com a mínim en l'1% aquest any.

Aragonès ha defensat que gran part de les mesures són noves, però que també n'hi ha moltes en les quals fa temps que treballen, i ha insistit que convé estar a punt i no deixar escapar l'oportunitat que suposa el fons europeu.

PLA DE LA REACTIVACIÓ

L'eix d'economia per a la vida consta de 65 actuacions i sis projectes: el foment de la innovació en salut; la bioeconomia i transformació del sector agroalimentari, forestal i marítim; la qualitat assistencial amb garanties i reconeixement als professionals; la reactivació del consum i manteniment de l'oferta productiva; la inclusió social i la cultura.

L'eix de digitalització conjumina 16 actuacions amb quatre projectes inclosos: el pla d'educació digital de Catalunya; la digitalització dels sectors productius i competències digitals; territoris, ciutats intel·ligents i tecnologies digitals avançades.

En el cas de la transició ecològica, el Govern ha contemplat 19 actuacions i ha inclòs els projectes d'acció climàtica, automoció i mobilitat sostenible, l'economia circular i l'habitatge i eficiència energètica.

L'eix de societat del coneixement consta de 35 actuacions més i inclou els projectes: investigació i foment de la innovació, excel·lència del sistema universitari i garanties en el dret subjectiu de l'ocupabilitat de les persones.

El Govern també ha projectat un últim eix amb 10 actuacions transversals que inclou els projectes d'internacionalitzar l'economia; la transversalitat del gènere al centre de la recuperació econòmica i social, i el finançament.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés