Publicat 6/8/2020 11:10:13 +02:00CET

El Govern interposarà un recurs d'inconstitucionalitat sobre l'ús de romanents municipals

El president de la Generalitat, Quim Torra, en roda de premsa en el Palau
GENERALITAT

Demana als ajuntaments "totes les accions" per evitar que el Govern central usi els seus romanents

BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat aquest dijous una carta als ajuntaments catalans en la qual ha anunciat que la Generalitat interposarà un recurs d'inconstitucionalitat "contra la decisió del Govern central sobre l'ús dels romanents municipals".

En la carta consultada per Europa Press, Torra ha criticat que "en una decisió unilateral" el Govern central retindrà els romanents dels municipis, en referència a l'acord entre l'Executiu central i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a l'alliberament dels romanents i l'ús del superàvit municipal.

L'acord estableix que els ajuntaments que ho desitgin podran posar els seus romanents a la disposició del Govern central, que aportarà 5.000 milions que no seran retornats de forma immediata en proporció a les quantitats lliurades, i després, des de 2020, l'Executiu central revertirà als municipis el 100% dels romanents rebuts en un termini de 10 anys, així com interessos.

"L'Estat s'apropia de la bona gestió de molts ajuntaments i es porta per a un ús que desconeixem milers de milions d'euros de Catalunya que servirien per invertir als vostres pobles, viles i ciutats", ha criticat Torra.

Ha defensat que el Govern "iniciarà tots els tràmits legals necessaris" per recórrer aquesta decisió, i interposarà aquest recurs d'inconstitucionalitat, i ha qualificat aquest acord de gravíssim perjudici a la ciutadania.

També ha demanat als consistoris catalans que emprenguin "totes les accions per impedir i evitar que l'Estat pugui utilitzar, de forma injusta, insolidària i unilateral, els recursos", que considera que han d'emprar-se en la millora dels serveis i l'atenció a la ciutadania.

"Els ajuntaments, dins de les singularitats de cadascun, heu de poder decidir de manera plena la destinació dels romanents municipals", ha insistit Torra, que ha afegit que estarà al costat dels consistoris en les accions legals que prenguin referent a això.

el més llegit

 1. 1

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 2. 2

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 3. 3

  Instal·len a Mataró una llamborda en record de l'exministre anarquista Joan Peiró davant de l'última casa on va viure

 4. 4

  Tarragona restringirà l'accés a la Part Alta per impedir festes alternatives a les nits per Santa Tecla

 5. 5

  ACTUALIZACIÓ:Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la seva parella amb el cotxe en un carrer de Girona