Publicat 20/1/2019 11:41:26 +01:00CET

El Govern informa a EUA i altres cinc pasos del seu recurs judicial contra les delegacions de la Generalitat

MADRID, 20 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha informat a les autoritats d'EUA i de cinc pasos europeus que les delegacions que ha obert en ells la Generalitat de Catalunya (les anomenades 'ambaixades') estan recorregudes davant els tribunals espanyols, segons ha assenyalat l'Executiu en una resposta parlamentria, recollida per Europa Press.

Es tracta de les delegacions de la Generalitat als Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Sussa, Itlia i Frana, les primeres anunciades pel llavors conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall.

En una resposta dirigida al diputat de Ciutadans Fernando Maura, el Govern precisa que les ambaixades espanyoles en aquests pasos han informat a les autoritats locals que les oficines estan recorregudes per incomplir les obligacions que imposa la Llei d'Acció Exterior. També li assegura que "segueix amb gran atenció les activitats d'aquestes delegacions".

Les sis oficines van ser recorregudes per un motiu formal: que no van ser comunicades al Govern amb antelació suficient perqu els Ministeris d'Exteriors, Hisenda i Política territorial emetessin els informes als quals obliga la prpia llei --els informes són preceptius per no vinculants--.

En aquesta ocasió, la Generalitat va comunicar les obertures només 24 hores abans de publicar-les al Diari Oficial. Aix va motivar una picabaralla entre Maragall i Borrell: el primer va allegar que en realitat era una "reobertura" d'oficines que s'havien tancat amb l'aplicació de l'article 155, i el segon va respondre que, en tal cas, tornaria a presentar el recurs que ja s'havia presentat contra elles i que va decaure amb el 155.

El fet, no obstant aix, és que Exteriors no pot impedir que la Generalitat obri aquestes oficines i ha de conformar-se amb estar pendent que les seves activitats s'ajustin a les finalitats de la política exterior espanyola.

A l'octubre, la Generalitat va informar dels seus plans d'obrir una segona tanda d'oficines i Exteriors va informar en contra, per estimar que "el seu objectiu clar i manifest, declarat de manera reiterat", és "recolzar finalitats manifestament contrries als principis i objectius de la política exterior d'Espanya".

Es tracta d'oficines a Europa Central (Viena), Pasos Bltics (Tallin), Balcans (Zagreb), Portugal (Lisboa), Pasos Nrdics (Estocolm) i Mediterrani (Beirut).

El nou conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha anunciat la seva intenció d'obrir una tercera onada de delegacions, per de moment Exteriors no ha rebut cap comunicat formal sobre este tema.