Publicat 28/09/2021 13:57

El Govern impulsa la reforma de la llei de l'audiovisual per assegurar "el futur" del català

Arxiu - La portaveu de l'executiu catal, Patrícia Plaja
David Zorrakino - Europa Press

Defensa que la reforma "no topa, en cap cas" amb la norma que redacta el Govern central

BARCELONA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat aquest dimarts la memria preliminar de l'avantprojecte de llei de comunicació audiovisual de Catalunya, fet que suposa el primer pas per actualitzar la llei vigent amb l'objectiu d'assegurar "el present i futur" del catal i per adaptar-la a les directives europees.

Així ho ha explicat en una roda de premsa la portaveu de l'executiu catal, Patrícia Plaja, que ha defensat que el text té el suport "de tot el Govern", al marge que Junts registrés la setmana passada al Parlament un text amb aquest objectiu.

Després de la memria preliminar, Plaja ha assegurat que ara comena un període de consulta pública per donar veu al sector i per escoltar tots els ciutadans, i creu que amb el text se substitueix una llei que havia quedat "obsoleta" perqu és del 2005 i no contemplava qüestions com les plataformes digitals.

PERCENTATGES MÍNIMS D'ÚS

El text vol protegir la llengua catalana i aranesa en els mitjans de comunicació, per la qual cosa establir els percentatges mínims d'utilització d'aquestes llengües en els mitjans de comunicació de la Generalitat i proposar mesures de foment d'aquestes llengües en la resta de mitjans i xarxes socials.

A més a més, es vol augmentar la transparncia de la propietat dels mitjans de comunicació; reforar la protecció contra els continguts audiovisuals que inciten l'odi i promouen el terrorisme; protegir els menors, i garantir l'accés als mitjans a les persones amb discapacitat.

NORMA ESTATAL

La reforma també pretén incrementar la seguretat jurídica dels serveis de comunicació audiovisual sense nim de lucre, adaptant la regulació a les normes de l'Estat i europees, i reforar el rgim de control inspecció i sanció de l'activitat audiovisual sense títol habilitant, funció que recau en el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i l'administració de la Generalitat.

També ha defensat que l'impuls de l'avantprojecte catal "no topa, en cap cas" amb el canvi legislatiu que est duent a terme el Govern central, i ha constatat que l'Estatut recull que la Generalitat pot desenvolupar normativa derivada de les normes europees si substitueixen la norma bsica de l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés