Publicat 26/3/2019 12:35:00 +01:00CET

El Govern impulsa les Apeus per donar representativitat i competitivitat al comer urb

El Govern impulsa les Apeus per dotar de representativitat i competitivitat al
EUROPA PRESS

Pretén dinamitzar l'associacionisme, basat en el voluntarisme i per sota del 40%

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El Govern est impulsant la llei d'rees de promoció econmica i urbana (Apeus), actualment en procés administratiu, per dotar de representativitat i competitivitat al comer urb i donar resposta al baix nivell d'associacionisme del comer, situat per sota del 40%, i basat en un model voluntarista.

Així ho ha explicat aquest dimarts la directora general de Comer de la Generalitat, Muntsa Vilalta, en el marc de la jornada 'Futur dels eixos comercials a Catalunya, i la futura llei de les Apeus', que ha tingut lloc en el Movistar Centre de Barcelona dins de la III Setmana del Comer.

La llei donar un marc normatiu a les Apeus, unes zones urbanes que seran gestionades per entitats sense nim de lucre i finanades amb quotes dels propietaris dels locals del lloc que podran promoure actuacions per dinamitzar la zona.

"La dinamització d'avui en dia és de baix impacte i podria tenir molt més recorregut. No totes les entitats estan gestionades per dinamitzadors professionals, sinó que hi ha voluntarisme. Hi ha una forta competncia amb els centres comercials i és una competncia poc igual", ha asseverat Vilalta, que ha destacat el carcter públic privat de la iniciativa.

Catalunya compta amb més de 101.000 establiments comercials i un 92% d'ells es troben dins de l'entorn urb, amb una superfície de venda mitjana de 60 metres quadrats.

FUNCIONAMENT

Entre les funcions de les entitats gestores de les Apeus hi ha la promoció d'actuacions de millora de l'entorn urb, esdeveniments i activitats a l'espai públic, publicitat, actuacions de comunicació per captar inversió, així com promoció de la neteja, la decoració i la illuminació de l'exterior.

Aquestes entitats no podran substituir les funcions de l'Ajuntament i hauran de ser constitudes per aquells que tinguin la possessió d'almenys el 25% dels locals amb accés directe a la via pública i que representin, alhora, com a mínim el 25% de la superfície construda dels locals que es vulguin incloure dins de les Apeus.

També qualsevol associació empresarial territorial que hagi desenvolupat la seva activitat comercial a la zona durant un període mínim de cinc anys seguits, o bé el mateix Ajuntament.

PROJECTE

El projecte haur de presentar-se al consistori municipal amb la identificació de les persones que l'impulsen i un pla d'actuació d'una durada de tres a cinc anys, termini que una vegada finalitzat no es renovar automticament.

A més, abans de constituir-se, tots els propietaris que formen part de l'rea hauran de ratificar-lo, i ser aprovat si voten a favor més del 50% dels locals que alhora representin mes del 50% de la superfície, i després passar pel ple municipal.

El Govern també crear el registre de les arees de promoció econmica urbana de Catalunya (Rapeuc) per disposar de manera permanent i actualitzada tota la informació relativa a les Apeus al territori, a la qual es podr accedir des del web de la Conselleria d'Empresa.

El Govern va aprovar la memria a l'octubre del 2018, prevista en la llei de comer aprovada a l'agost del 2017, i es preveu que entri al Parlament com un projecte de llei a finals d'any, encara que els terminis poden avanar-se a causa del dileg que ja s'ha tingut amb el sector.

el més llegit

 1. 1

  L'alcalde de Tarragona demana "sortir amb seny" després de passar a la fase 2

 2. 2

  Extingit l'incendi a la indústria de Sarrià de Ter (Girona)

 3. 3

  SOS Costa Brava protesta contra projectes urbanístics a Begur, Palamós i Palafrugell (Girona)

 4. 4

  Nissan revela el dijous el seu pla de reestructuració amb el futur de la planta de Barcelona

 5. 5

  Les CCAA cobraran el fons del coronavirus en 4 pagaments, començant al juliol per 6.000 milions