Publicat 28/08/2021 11:29

Govern i Govern preveuen destinar 25,9 milions a eliminar les platges de peatges a Catalunya

Archivo - Peatge en l'AP-7, en una imatge d'arxiu
SCT - Archivo

Dimecres que ve s'aixecaran les barreres en l'AP-7, l'AP-2, la C-32 nord i la C-33

BARCELONA, 28 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern central i la Generalitat preveuen destinar 25,9 milions d'euros d'inversió per desmuntar les platges de peatges de les autopistes AP-7, AP-2, C-32 nord i C-33 que quedaran sense servei a partir de les 00.00 hores del proper dimecres, quan acaben les concessions d'Acesa i Invicat, ambdues empreses del grup Abertis.

En concret, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) destinar 18,4 milions d'euros, als quals hauran de sumar-se 8,8 milions en impostos, per a l'eliminació dels 48 punts de pagament que existeixen a l'AP-7 des de Salou (Tarragona) fins a La Jonquera (Girona) i l'AP-2, que connecta la frontera amb Aragó amb el Vendrell (Tarragona).

Aquestes inversions s'inclouen en les cinc licitacions llanades pel Govern per a la conservació i explotació d'aquestes dues vies que han estat consultades per Europa Press i que, segons fonts del Mitma, "estan en trmits administratius previs a l'adjudicació i posterior formalització de les mateixes".

El peatge que compta amb un major pressupost és el de la sortida 9A/9B de l'AP-7, a Maanet de la Selva (Girona), que suma dos punts de pagament i on es preveu una inversió d'1,92 milions d'euros.

Per darrere es troba la sortida 35 de l'AP-7, a Vila-seca-Salou (Tarragona), amb 1,4 milions d'euros, que inclou la construcció d'una glorieta per reordenar el traat per valor de 891.393,1 euros.

La sortida 32 de l'AP-7, a Torredembarra-Altafulla (Tarragona) també supera el milió d'euros en inversió, amb un total d'1,25 milions, tot i que dividits en quatre obres diferents ja que existeixen d'altres platges de peatges diferenciades.

OBRA D'EMERGNCIA

La Generalitat destinar 7,5 milions d'euros per a l'eliminació de les 38 platges de peatge que hi ha a la C-32 nord i el peatge troncal de Mollet del Valls (Barcelona) a la C-33.

També el Govern va treure a concurs la gestió i manteniment de les dues autopistes de la seva titularitat la concessió de la qual acaba l'1 de setembre, encara que, segons ha explicat el secretari general de Vicepresidncia de la Generalitat, Ricard Font, el concurs ha estat recorregut.

Per aquest motiu, Font ha avanat en una trobada amb la premsa que dimarts que ve el Govern aprovar una obra d'emergncia per al desmantellament dels peatges en ambdues vies i per a la seva gestió i conservació mentre no es resolgui el recurs al concurs públic.

La Generalitat preveu que els peatges troncals --dos en la C-32 nord i el de la C-33-- estiguin completament desmantellats abans d'acabar l'any i que els peatges a les entrades i sortides de la C-32 nord s'eliminin durant el primer semestre de 2022.

Els treballs de desmantellament s'iniciaran amb l'obligació de passar per tres de les bocanas del peatge --una per a cada carril de la marxa-- a una velocitat mxima de 30 quilmetres per hora mentre s'eliminen els extrems de les platges de peatges, abans de desviar el trnsit per permetre l'eliminació definitiva.

DURADA I TREBALLS

Segons apareix a la licitació per a la conservació i explotació del tram de l'AP-7 a la província de Tarragona del Mitma, les obres en les dues vies de titularitat estatal tenen un termini mxim de sis mesos, és a dir, fins al 28 de febrer de 2022.

Els treballs inclouen la creació de vials per sobrepassar les platges de peatges existents de forma segura i amb totes les mesures --senyalització vertical d'obres, marques vials d'obra, abalisament, defenses provisionals i execució de bandes transversals d'alerta-- per garantir la reducció de velocitat.

A més, indica que "els treballs de desmantellament dels peatges inclouran la meticulosa desinstallació, l'embalatge i l'emmagatzematge de tots aquells elements que tinguin un valor econmic que faci factible una posterior alienació".

En aquest sentit indica expressament cabines de peatge estndard, automtiques (VTP) i elements de les vies de pagament dinmic (via T), mquines expenedores de tiquets d'entrada a l'autopista, panells de missatgeria variable, semfors, detectors, barreres i prtics; mentre que la resta ha de ser emmagatzemat per ser venut com ferralla.

556 QUILMETRES

Font ha exposat que l'aixecament de les barreres dels peatges d'aquestes quatre vies suposa alliberar 556 quilmetres de carretera d'alta capacitat a Catalunya.

A partir de l'1 de setembre quedaran 120 quilmetres amb peatges explícits, tots ells en vies que són de titularitat de la Generalitat i les concessions de les quals acaben entre 2036 i 2039: el Túnel del Cadí (Lleida), el tram Sant Cugat-Manresa (Barcelona) de la C-16, el tram Castelldefels (Barcelona)-el Vendrell (Tarragona) de la C-32 i els Túnels de Vallvidrera.

A més, altres sis vies compten amb peatges a l'ombra --el Govern paga una quantitat fixa per cada vehicle que passa--: la C-16 entre Manresa i Berga (Barcelona), la C-14 entre Reus i Alcover (Tarragona), la C-35 entre Maanet i Platja d'Aro (Girona), la C-17 entre Vic (Barcelona) i Ripoll (Girona), l'Eix Transversal entre Lleida i Girona i l'Eix Diagonal entre Manresa i Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que la voluntat de la Generalitat és que tant els peatges explícits com els peatges a l'ombra s'adaptin al nou model de pagament de les vies d'alta capacitat que la Unió Europea exigeix que entri en servei el 2024.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés