Publicat 24/02/2016 14:42CET

El Govern garantirà que els fons socials pressupostats no es destinin a altres àmbits

Reunión del vicepresidente O.Junqueras con la Taula del Tercer Sector
EUROPA PRESS

Prop de 1.000 entitats del tercer sector pateixen impagats de la Generalitat anteriors al 2014

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha apostat aquest dimecres per crear una clàusula pressupostària que garanteixi que les partides socials que no s'hagin gastat en primera instància es destinin a cobrir sempre unes altres despeses de caràcter social, i "que no hi hagi cap fuga de les previsions socials".

En declaracions als mitjans després de reunir-se amb representants de la Taula del Tercer Sector Social a Catalunya, Junqueras ha reconegut que l'economia catalana creix, però que tot i que es pot fer un esforç fiscal més gran, aquest no reverteix en les institucions públiques i a favor dels ciutadans, i davant d'això la Conselleria garanteix la prestació de serveis "en la totalitat i en temps adequat".

Juntament amb la Taula, que agrupa gairebé 3.000 entitats, han acordat treballar per garantir que la contractació pública "defensi i protegeixi" les entitats del tercer sector amb clàusules socials i ambientals que les prioritzin, així com mobilitzar i explorar tots els fons d'origen europeu, com els fons Feder, "que en una cinquena part haurien d'anar destinats a la lluita contra la desigualtat social", i els del programa Risc3cat.

IMPAGATS ANTERIORS AL 2014

El president de la Taula, Oriol Illa, ha demanat al Govern que sigui "més àgil" a l'hora de fer els pagaments de subvencions a entitats, ja que un terç de les 3.000 entitats que conformen la Taula tenen impagats anteriors al 2014 --segons dades de l'últim baròmetre semestral--, i ha destacat que hi ha atenció a usuaris que es paga amb subvencions i que és un cost que avança l'entitat.

Junqueras ha reconegut aquests impagats de subvencions i ha dit que els pressupostos els prioritzaran, especialment els vinculats a la prestació d serveis, amb uns nous pressupostos "realistes", que no assumeixin compromisos que no podrien afrontar.

Es tracta de quantitats molt diferents, la xifra total dels quals desconeixen des de la federació i des del Govern, però que en alguns casos es remunten a diversos anys, com l'exemple de l'impagament d'una subvenció del 2010 del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) que han posat des de la Taula.

Per a entitats petites, el fet que es produeixin impagats per més d'un any és una situació "insostenible" i Illa ha destacat que ha estat una de les problemàtiques més difícils de superar en aquests últims anys per al tercer sector, sobretot el 2013, per la qual cosa han demanat atendre aquests retards.

MÉS ATENCIÓ COMUNITÀRIA

Illa ha definit la reunió com a productiva i clarificadora, en la qual han demanat al departament "creativitat" en qüestions estratègiques d'atenció a les persones, com un model proposat per institucions europees que recomana reforçar l'atenció comunitària, per davant de la residencial, optimitzant els recursos per incloure més persones.

També han parlat sobre economia des d'una perspectiva social, per aconseguir que les polítiques socials siguin més equitatives i redistributives, davant de la situació d'emergència social i pobresa crònica de Catalunya, i Illa ha demanat que els nous pressupostos "posin les polítiques socials al centre".

Sobre el ple monogràfic sobre emergència social que es farà al Parlament el 8 i 9 de març, Junqueras ha dit que la forma de trobar més recursos per a aquesta fi és ampliar els recursos de les institucions catalanes, incloent les municipals.

"Això és obvi que només podem garantir-ho si Catalunya és independent, perquè mentrestant som víctimes de decisions arbitràries que de manera sistemàtica pren el Ministeri d'Hisenda", ha dit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés