Publicat 26/3/2019 10:02:37 +01:00CET

El Govern francs reafirma el seu suport a la unitat d'Espanya

El Govern francés reafirma el seu suport a la unitat d'Espanya, després del suport de 41 senadors a líders del 'procés'
Julien Mattia/Le Pictorium Agenc / DPA

MADRID, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El Ministeri francs d'Afers Europeus ha reafirmat aquest dimecres que Frana manté el seu suport "a la unitat i la integritat d'Espanya", després que un grup de 41 senadors francesos hagi signat un text en qu es denuncia la "repressió" dels líders independentistes.

"Frana reitera la seva inclinació constant al respecte del marc constitucional d'Espanya. És en aquest marc, que és el de l'estat de dret, en el qual ha de plantejar-se l'assumpte de Catalunya", segons una declaració de la portaveu del Ministeri.

Per altra banda, la ministra, Nathalie Loiseau, ha escrit a Twitter que la posició del seu Govern sobre Catalunya passa per "l'estricte respecte de les normes constitucionals espanyoles". Catalunya, ha dit, és un assumpte que "és responsabilitat d'Espanya, que és un estat de dret, en el qual ningú, fins i tot si és parlamentari francs, no ha d'interferir".

"No correspon a Frana ingerir-se en procediments judicials en curs", ha dit també la portaveu del seu Ministeri. També ha expressat la "plena confiana" en la capacitat de la democrcia espanyola de portar endavant un "dileg polític tranquil, respectuós de la legalitat constitucional i de l'estat de dret".

I ha afegit que, en un moment en el qual "l'esperit d'unitat i de solidaritat" ha de guiar els pasos per rellanar el projecte europeu, "les autoritats franceses recorden el seu suport a una Espanya forta i unida i el seu ple suport a les autoritats espanyoles".

El Govern d'Emmanuel Macron s'ha expressat així després de conixer-se que un total de 41 senadors francesos, pertanyents a diferents grups polítics han signat un text en el qual denuncien la "repressió" que, al seu parer, pateixen "electes legítims" i "representants polítics de la Generalitat de Catalunya" que estan empresonats o "forats a l'exili per les seves opinions en l'exercici del mandat que els han confiat els seus electors".

Els signants són, en la seva majoria, comunistes i socialistes, per també centristes, republicans (l'antic partit de Nicolas Sarkozy) i de La República en Marxa, la formació que dona suport a Macron. És el cas d'André Gattolin, que ha difós el text en el seu blog del mitj digital 'Mediapart'. El Senat francs té un total de 348 membres.

Aquests 41 senadors consideren que la situació en la qual es troben els líders independentistes és "una veritable vulneració dels drets i les llibertats democrtiques", de manera que lamenten que la "gravetat d'aquesta situació estigui subestimada" a Frana.

DEMANEN LA INTERVENCIÓ DE LA UE

Per aquest motiu, demanen que Frana i els pasos de la UE "intervinguin per restablir les condicions del dileg per trobar solucions polítiques a un problema polític".

Els signants justifiquen les seves paraules en qu Frana és "vena d'Espanya i de la seva gran regió, Catalunya", amb la qual, diuen, comparteixen una llarga histria. Segons expliquen, els interessen els "successos greus" de Catalunya, especialment ara que es desenvolupa el judici al Tribunal Suprem.

Així, diuen que el que demanen és "respecte a les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya", encara que diuen no voler "ingerir-se en els problemes polítics d'un país veí" ni "prendre partit sobre l'assumpte de la independncia de Catalunya".