Publicat 14/6/2019 10:47:05 +02:00CET

El Govern francès adverteix a Ciutadans que "no accepta ambigüitats" amb Vox i contempla trencar la "cooperació"

Macron\'s \'Grand Debat\' initiative
Mehdi Chebil - Archivo

"L'aliança amb l'extrema dreta no és una opció", subratlla la secretària d'Estat francès per a Assumptes europeus

PARÍS, 14 juny (EUROPA PRESS) -

Les negociacions postelectorals a Espanya i, en particular, les possibles aliances que pugui haver-hi entre Ciutadans i Vox, generen "preocupació" al Govern francès, que ha deixat clar que el president gal, Emmanuel Macron, "no accepta ambigüitats" i està disposat fins i tot a replantejar-se la "cooperació política" amb la formació d'Albert Rivera si pacta algun tipus de "plataforma comuna" amb la ultradreta.

Diverses fonts de l'Elisi han subratllat en una trobada amb periodistes espanyols que "qualsevol treball de fons amb la ultradreta és molt greu" i que "no es pot ignorar" l'escenari autonòmic i local a Espanya. Així, tot i que amb "cautela", han assenyalat que l'aparent apropament de Ciutadans a Vox en el marc de la renovació de les institucions "no és una anècdota", sinó "un assumpte important" per al Govern francès.

Les fonts consultades han advertit de les conseqüències que tindria el pacte d'una "plataforma comuna" entre Ciutadans i Vox, si bé han evitat aclarir quina seria la "línia vermella". "No tindrem cap condescendència", han afegit, en referència a unes relacions futures en els quals no estaria assegurada l'aliança entre el partit de Rivera i La República en Marxa (LREM) de Macron.

El mandatari gal aspira a conformar un grup "renovat" a l'Eurocambra i, de fet, la fins ara Aliança de Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE) passarà a anomenar-se Renovar Europa ('Renew Europe' en anglès). Aquest grup encara ha de conformar el seu "perímetre" i l'Elisi ha posat en qüestió el grau de "cooperació política" que pot haver-hi entre Ciutadans i LREM.

En aquest sentit, les fonts han apuntat que en el grup, que es descriu com "progressista" i "proeuropeu", hi ha d'haver "coherència" i, per tant, no hi té cabuda que un dels seus integrants arribi a acords amb una formació d'ultradreta. "No ens poden acusar d'aquesta feblesa", han reblat.

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat la secretària d'Estat d'Assumptes Europeus, Amélie De Montchalin, la qual s'ha mostrat igual de taxativa: "Considerem que l'aliança amb l'extrema dreta com hem vist a Espanya no és una opció".

"BONA RELACIÓ" AMB SÁNCHEZ

De Montchalin ha reconegut que el Govern francès se sent "molt a prop" del president de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, i que, en el context de la política europea, es reuneix amb "socialistes" i "centristes". Sánchez, ha afegit, "té prioritats per a Europa que Macron comparteix".

La Presidència gal·la diferencia entre la "vida parlamentària" i la "vida política". En aquesta última, l'"interlocutor exclusiu" de Macron és Sánchez, amb qui París manté una "connexió" malgrat que puguin no estar d'acord en tot i pertànyer a famílies polítiques diferents, segons les fonts de l'Elisi.

La relació personal entre Macron i Sánchez també és "bona", com hauria quedat en evidència en el sopar que tots dos mandataris van mantenir abans de la cimera informal de líders que es va celebrar a finals de maig.