Actualitzat 07/03/2024 13:11

El Govern flexibilitza les restriccions d'aigua a les explotacions agrícoles i ramaderes

Vacas de una ganadería de lácteo en Sabadelle, a 7 de agosto de 2023, en Chantada, Lugo, Galicia (España). Ganaderos gallegos han denunciado en los últimos días "abandono" por parte de la Xunta ante la vacunación contra la lengua azul.
Carlos Castro - Europa Press

Es crea un telèfon d'atenció 24 hores per a ramaders amb explotacions sense accés a l'aigua

BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat aquest dijous una flexibilització de les restriccions en l'ús de l'aigua per a l'agricultura i la ramaderia a Catalunya, per donar "viabilitat" a les seves explotacions durant la sequera, i així es dona resposta a les peticions que ha anat fent el sector primari.

Ho ha dit en una roda de premsa després de la comissió interdepartamental de la sequera, al costat del secretari general d'Acció Climàtica de la Generalitat, Josep Vidal, i el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

La comissió d'aquest dijous ha comptat amb un informe específic de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta), a partir del qual s'ha acordat una "flexibilització quirúrgica" del Pla especial de sequera (PES) per atendre les demandes dels pagesos i també respectar les restriccions actuals.

Plaja ha insistit que amb aquesta flexibilització es pretén protegir la viabilitat de les explotacions agràries i ramaderes, perquè cap professional del sector primari "hagi d'abandonar la seva activitat".

El PES preveu que en fase d'emergència es redueixi un 80% el reg agrícola, en un 50% el de la ramaderia i en un 25% l'industrial, el mateix que per a altres usos recreatius.

En l'àmbit de la ramaderia, es deixarà d'aplicar la reducció del 50% en l'ús d'aigua, com es feia fins ara, a les explotacions on l'activitat es basa en femelles reproductores (porcí, boví, oví i caprí de llet i carn, aus, incloses les ponedores, i conills).

EXPLOTACIONS

En el cas de les explotacions d'engreix de bestiar porcí, boví i aviram, s'haurà de reduir el consum d'aigua en un 50% o bé el percentatge que s'aprovi en el pla d'estalvi, a través de les mesures que el ramader "cregui oportunes implementar".

A més, per complir la limitació d'aigua, s'acceptarà que l'explotació ramadera es quedi buida de caps de bestiar durant el període de temps per complir aquest estalvi, "però després pugui omplir el 100% de l'explotació", i també podran presentar plans d'estalvi a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

De manera complementària, la Conselleria d'Acció Climàtica ha dissenyat un pla de xoc per garantir la viabilitat de les explotacions ramaderes sense accés a l'aigua, i s'activarà un telèfon a través de l'Ens d'Abastament Ter-Llobregat (ATL) disponible les 24 hores durant cada dia de la setmana.

En aquest servei telefònic, els ramaders podran fer les seves peticions, s'activarà el protocol i se'ls informarà dels punts de càrrega d'aigua potable més pròxims: el cost de l'aigua serà gratuït i el ramader "només s'haurà de fer càrrec del transport, bé sigui a través de mitjans propis o d'alguna empresa de cisternes".

AGRICULTURA

Per a l'agricultura, ja no s'aplicarà la reducció del 80% en l'ús de l'aigua a les explotacions on l'activitat es basa en cultius llenyosos o permanents, i "el percentatge de reducció serà el que permeti garantir-ne la supervivència".

Les explotacions agrícoles també podran presentar plans d'estalvi a través d'un formulari en el Portal de la Sequera de l'ACA.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés