El Govern espanyol torna a aprovar la seva senda de dèficit i presentarà els PGE al gener

Roda de premsa després del Consell de Ministres
Eduardo Parra - Europa Press
Publicat 7/12/2018 18:41:50CET

MADRID, 7 Des. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres la remissió a les Corts de la senda d'estabilitat, amb els mateixos objectius de dèficit i de deute que ja es van presentar al juliol i que van ser rebutjats pel Congrés, com a pas previ a la presentació del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019, que aprovarà al gener amb els objectius de dèficit que estiguin en vigor en aquell moment.

Així ho ha assenyalat la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha explicat que s'han aprovat "exactament els mateixos objectius" que ja va rebutjar el Congrés al juliol, després d'haver consultat amb l'Advocacia de l'Estat, que entén que tornar a aprovar aquests objectius és un requisit previ a la presentació dels Pressupostos del 2019.

Celaá ha afirmat que l'Executiu central assumeix aquest tràmit perquè l'"obliga" la Llei d'Estabilitat Pressupostària i serveix per garantir la posterior presentació dels Pressupostos del 2019, per la qual cosa està "compromès" a tirar-los endavant i que presentarà al gener amb l'objectiu de dèficit que estigui en vigor en aquell moment".

Atès que per a començaments de gener queda amb prou feines un mes i tenint en compte que el Govern no compta amb suports suficients per tirar-los endavant, és previsible que els comptes del proper any vegin la llum amb la senda d'estabilitat pressupostària del Govern de Mariano Rajoy, que contempla un dèficit de l'1,3% per al 2019, en lloc de l'1,8% previst per l'actual Executiu.

De moment, el Govern central torna a aprovar la mateixa senda d'estabilitat pressupostària que ja va aprovar el juliol i que contempla un dèficit de l'1,8% per al 2019, un 1,1% el 2020 i quatre dècimes el 2021, davant de les tres dècimes i el superàvit, respectivament, prevists per l'Executiu del PP per a aquests exercicis.

En aquest sentit, Celaá ha defensat que es tracta d'una senda "realista" i ha recordat que aporta un marge de 6.000 milions d'euros més en despesa, amb dues dècimes per a les comunitats autònomes, dues més per a la Seguretat Social i una dècima per a l'Administració General de l'Estat.

"Si no s'aconsegueix aprovar aquesta senda de dèficit que avui hem aprovat, el Govern òbviament aprovarà el seu projecte de PGE amb la senda vigent a la Cambra", ha insistit Celaá.

La senda pressupostària aprovada de nou pel Govern de Pedro Sánchez va ser rebutjada a finals de juliol pel Congrés, amb els vots en contra de PP, Cs, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Bildu.

La Llei d'Estabilitat Pressupostària estableix que, en cas que les Corts no aprovin el sostre de despesa, el Govern haurà de tornar a remetre a les Corts un nou acord en un termini màxim d'un mes, però finalment han transcorregut quatre mesos i mig.

No obstant això, el seu vistiplau no és imprescindible per a l'aprovació d'un projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019, que el Govern té previst presentar a mitjan gener amb l'objectiu de dèficit que estigui en vigor en aquest moment, han apuntat també des d'Hisenda.

A més, l'aprovació dels objectius d'estabilitat en el Consell de Ministres d'aquest divendres es produirà sense que s'hagi aprovat encara la reforma de la Llei d'Estabilitat proposada pel PSOE per eliminar el veto del Senat (en el qual ostenta la majoria el PP) a la senda d'estabilitat, la qual cosa és necessària per poder aprovar els nous objectius de dèficit del Govern que, encara que aconseguissin passar el tràmit del Congrés, serien rebutjats al Senat per la majoria absoluta dels populars.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.