Publicat 13/3/2019 15:24:34 +01:00CET

El Govern espanyol recorrer davant del TC la comissió per investigar la monarquia aprovada al Parlament

Rey Juan Carlos I
REY JUAN CARLOS/ EUROPA PRESS

Est a l'espera de rebre l'informe que ha demanat al Consell d'Estat

MADRID, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol té previst recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) la Comissió d'investigació sobre les activitats de la monarquia espanyola, segons van informar a Europa Press les fonts de l'Executiu central.

La creació de la citada Comissió es va aprovar el passat dia 7 de mar, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va comptar amb el rebuig de Ciutadans, PSC-Units i el PP.

Per impedir que aquesta comissió inici els seus treballs, el Govern espanyol ja ha posat en marxa el trmit i ha demanat al Consell d'Estat el preceptiu informe abans d'aprovar en el Consell de Ministres la presentació del recurs davant del Tribunal Constitucional. La previsió és que l'Executiu central demani al TC que aquesta Comissió no s'arribi a constituir.

Les fonts consultades no precisen si podr ser en el Consell de Ministres d'aquest divendres o haur de ser ja en el de la setmana vinent quan l'Executiu central aprovi la presentació del recurs, perqu est a l'espera que el Consell d'Estat remeti el citat informe.

La Comissió d'investigació sobre la monarquia creada al Parlament catal pretén investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola, incloses les destinades a forar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l'1-O".

Així consta en el text que van presentar els impulsors i que es refereix a les empreses que van decidir anar-se'n fora d'aquesta comunitat autnoma després del referndum illegal.

A més, volen que la comissió investigui els "presumptes comptes irregulars del rei emrit, Joan Carles I, a Sussa i altres paradisos fiscals", i les activitats irregulars o delictives que es puguin derivar de les declaracions que va fer Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Amb la seva creació, el Parlament suma una nova comissió d'investigació en aquest mandat: ja en té tres en marxa --sobre els atemptats d'agost del 2017, sobre el projecte Castor i sobre el 155--, i altres pendents de validació --sobre les crregues policials de l'1-O--.

L'Executiu de Pedro Sánchez ja va recórrer a finals d'octubre passat davant del TC la resolució aprovada al Parlament catal l'11 d'aquest mateix mes, contra el rei i la Monarquia, en veure en aquest text "un nou intent" d'iniciar un altre procés unilateral "que desemboqui en la proclamació d'una hipottica república" catalana.

La impugnació es va presentar malgrat el criteri contrari expressat pel Consell d'Estat, que en l'informe encarregat pel Govern espanyol va exposar que la moció del Parlament catal no constitua "l'objecte idoni per a la seva impugnació". El Govern no va compartir llavors aquesta argumentació i va acudir al Constitucional.