Publicat 24/10/2019 13:06:22 +02:00CET

El Govern espanyol ofereix buscar una sortida política a Catalunya, però dins de la llei

La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, davant els mitjans en una imatge d'arxiu.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern central està disposat a buscar una sortida política a Catalunya, però "dins de la llei", un cop se superi la crisi que han provocat els aldarulls per la sentència del Tribunal Suprem i després que el president de la Generalitat, Quim Torra, condemni aquests fets i els partits independentistes renunciïn a la unilateralitat.

Així ho ha assegurat la vicepresidenta Carmen Calvo quan ha estat preguntada per la proposta de diàleg que ha fet el vicepresident català i dirigent d'ERC, Pere Aragonés, durant els Esmorzars Informatius d'Europa Press.

"Hi haurà diàleg i hi haurà política --ha garantit--. Quan tot això estigui reconduït i el president Torra condemni la violència i reconegui que no pot governar només a favor d'una part, aquest govern ha d'impulsar una sortida política, però dins de la llei".

NO A L'AUTODETERMINACIÓ

Això sí amb l''afegitó' "dins de la llei" ha volgut deixar clar que el referèndum que demanen els independentistes està fora de lloc i que és imprescindible "respectar les regles de joc" de la Constitució que els catalans van aprovar "amb un rotund sí" el 1978. "El dret d'autodeterminació no existeix, ni a Espanya ni a cap país".

A parer seu, la resposta de Torra davant els incidents de la setmana passada als carrers de Catalunya ha estat "tremendament decebedora": "El que hem vist és que el més alt representant de l'Estat a Catalunya animava l'activisme i les manifestacions --ha comentat--. No hi ha dues violències, només una, la que han hagut de fer front les forces de seguretat".

En declaracions poc abans de reunir-se amb representants de la Reial Acadèmia Espanyola, Calvo ha recordat que el Govern socialista, en relació amb Catalunya, ha procurat sempre "canviar posicions importants" de l'herència del PP, que en la seva opinió va ser "catastròfica" perquè va haver-hi un abandonament de la política.

ESTAN AVISATS PEL CONSTITUCIONAL

Però també ha demanat responsabilitat i lleialtat institucional a Torra i als independentistes, després de subratllar que les seves "accions il·legals i inconstitucionals" han provocat una situació "veritablement inqualificable".

Quant a la possibilitat que el Parlament insisteixi en la via secessionista, la vicepresidenta ha recordat que el Tribunal Constitucional ja ha advertit la cambra i el Govern que no han de debatre res que no formi part de les seves competències i que pugui endinsar-se en el terreny de la il·legalitat.