Publicat 10/05/2019 17:54

El Govern espanyol no té un 'pla b' a Iceta al Senat i espera que s'aixequi el veto perqu la seva aposta és el dileg

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Ricardo Rubio - Europa Press

Celaá apunta que la fórmula del "dileg dins de la llei" permet ser flexibles i "no prejutja" fins on pot donar de si

MADRID, 10 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Espanya no té "un pla b" si no prospera la proposta del catal Miquel Iceta, líder del PSC, per presidir el Senat i de fet espera que el veto que ERC ha posat al candidat de Pedro Sánchez se superi amb el dileg que els socialistes estan determinats a seguir intentant en la propera legislatura.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d'Educació i portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, ha esperat i confiat que aquest "bloqueig ben estrany" anunciat per ERC després de conixer-se l'elecció d'Iceta --al qual es va sumar posteriorment Ciutadans per boca del seu líder a Madrid, Ignacio Aguado-- "se superi".

I és que ha recordat que "els usos i costums" en l'elecció dels senadors de designació autonmica --diferents dels elegits directament a les urnes-- estableixen que cada partit proposa els senadors que li toquin per la quota autonmica sense que la resta de formacions polítiques s'oposi.

SIGNIFICAT DE TRIAR ICETA: "CADA PERSONA TÉ EL SEU SENTIT"

En ser preguntada pel significat de l'elecció d'Iceta i si ha d'interpretar-se com un gest de m estesa a l'independentisme, Celaá s'ha limitat a assenyalar que "cada persona té el seu sentit". Aix sí, ha deixat clar que la fórmula del "dileg dins de la llei" que el Govern de Sánchez ha practicat en aquests deu mesos segueix plenament vigent de cara a la legislatura que est per obrir-se.

És més, ha deixat entreveure que dins d'aquesta fórmula cal ser flexible i explorar qu pot donar de si, sense depassar els límits de la Constitució. "No prejutgem res del que significa el camí del dileg dins de la llei", ha dit.

"NO PREJUTGEM RES DEL QUE SIGNIFICA EL CAMÍ DEL DILEG"

Aquesta manifestació de Celaá se situa en línia amb l'aposta a favor de seguir explotant el dileg a Catalunya que va fer el número 3 del PSOE, José Luis Ábalos, el dia després de les eleccions, quan se li va preguntar si els socialistes estarien disposats a reprendre el dileg amb els independentistes en el punt en qu es va deixar, a la meitat d'una negociació per crear una taula de partits extraparlamentria coordinada per un relator, iniciativa que va generar un ampli rebuig dins del PSOE.

Ábalos va minimitzar l'abast de la figura del relator, que va qualificar d'"instrumental" i, encara que va indicar que "el millor és parlar en els frums del Parlament", va defensar la necessria participació de la societat civil. "Segurament caldr obrir espais que apostin per la convivncia i caldr ser originals. Per ja anirem veient", va resoldre.

UNA POLÍTICA QUE ESTIMA LA CIUTADANIA

En qualsevol cas, aquest divendres Celaá ha posat en valor que la fórmula del "dileg dins de la llei" és una "política estimable" com demostren els resultats electorals, que no han penalitzat, sinó tot el contrari, el PSOE per aix.

També ha defensat la necessitat que les forces polítiques mantinguin unes relacions i una comunicació estables que els permetin, més enll de les seves divergncies, trobar punts de trobades en qüestions d'Estat com la crisi amb l'independentisme catal, per també en altres polítiques com l'educació o la transició cap a un model econmic més ecolgic.

Per aquest motiu ha remarcat la rellevncia que el Govern de l'Estat concedeix a les entrevistes que a principis d'aquesta setmana va mantenir el president Pedro Sánchez amb els líders del PP, Ciutadans i Unides Podem.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés