Vox acusa en una pregunta parlamentària La Moncloa de fer servir els indults i la reforma penal com a "moneda de canvi"
MADRID, 11 nov. (EUROPA PRESS) -
El Govern central ha reiterat la necessitat de reformar els delictes de sedició i rebel·lió, i ha assegurat que "no hi ha cap concessió als condemnats pel procés" per tramitar les sol·licituds d'indult al seu favor, en resposta a una pregunta escrita de Vox al Congrés dels Diputats en la qual acusa La Moncloa de fer servir tots dos afers com a "moneda de canvi".
En la pregunta que va formular el passat 24 de setembre, el partit de Santiago Abascal va plantejar si l'executiu utilitza com a "moneda de canvi" els indults i la reforma penal "per negociar amb les forces polítiques independentistes que van donar suport a la investidura" de Pedro Sánchez o si és el resultat d'acords anteriors.
"No hi ha cap concessió als condemnats pel procés", ha contestat l'executiu. En relació amb les peticions d'indult, ha reiterat que el Ministeri de Justícia té l'"obligació legal" de tramitar totes les sol·licituds d'indult que li arriben --que xifra en una mitjana de 2.000 a l'any-- "sigui qui sigui que les planteja", i ha assegurat que en aquest cas es tramiten conforme al procediment habitual.
Així, ha indicat que "plantejar que els indults als condemnats per la sentència del procés es poden utilitzar com a 'moneda de canvi' parteix d'una presumpció completament infundada que es concediran indults per circumstàncies alienes a les que presenta cada expedient d'indult, quan, d'acord amb la Llei de 18 de juny de 1870, per als acords de concessió d'indult, el Govern central valora diverses raons de 'justícia, equitat i utilitat pública'".
Quant a la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió, ha incidit que "la realitat ha canviat i cal adequar-la al Codi Penal, de la mateixa manera que s'ha fet aquests anys amb altres tipus delictius", després de recordar que aquests dos il·lícits "no s'han reformat en 200 anys, tan sols se'n va canviar la ubicació sistemàtica però no se'n va tocar ni el sentit ni la proporcionalitat".
A més, el Govern central ha apuntat que "la doctrina penal és unànime sobre la necessitat de modificar aquests delictes". "És més, en el dret comparat (Itàlia, França o Alemanya) es recullen aquests delictes d'una manera molt diferent", ha assenyalat.
Així mateix, ha asseverat que "els projectes de modificació del Codi Penal que presenta el govern sempre s'han de regir pels principis inspiradors del dret penal, com són els d'intervenció mínima, taxativitat, proporcionalitat i legalitat, basats en les necessitats d'una societat democràtica".
"En qualsevol cas", ha afirmat, "el govern aposta per reunir el màxim consens parlamentari, perquè considera que el Codi Penal ha de tutelar els valors i principis bàsics de la convivència social i que quan canvien també ha de canviar la mateixa norma, tal com recull l'exposició de motius del mateix Codi Penal".