El Govern espanyol demana esperar la sentència del TJUE sobre Junqueras

Publicat 12/11/2019 18:28:17CET
El president d'ERC, Oriol Junqueras.
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO - Archivo

MADRID, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol ha demanat avui esperar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè "no són vinculants" les conclusions de l'Advocat General de la UE sobre la qüestió prejudicial relativa a la immunitat d'Oriol Junqueras plantejada pel Tribunal Suprem.

L'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Maciej Szpunar ha conclòs aquest dimarts que l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha de ser reconegut com a eurodiputat, perquè el seu escó depèn únicament del vot dels electors i no de tràmits posteriors. No obstant això, adverteix que la seva inhabilitació per la condemna en la causa del procés suposa que la justícia europea no és competent per respondre la qüestió del Tribunal Suprem.

L'executiu de Pedro Sánchez deixa clar que es tracta de conclusions no vinculants pel TJUE" i demana "esperar la sentència" del Tribunal de Justícia per extreure'n les conseqüències jurídiques.

Recorda, en aquest sentit, que totes les parts en el procediment --tant la Comissió Europea, com el Parlament Europeu i Espanya-- excepte Oriol Junqueras han mantingut una línia "contrària a la sostinguda per l'Advocat General". I assenyala també que la jurisprudència anterior del TJUE és favorable a la posició d'Espanya.

Des de Moncloa es precisa que les conclusions de l'Advocat General deixen també la porta oberta a la "possible incompetència del Tribunal de Justícia per considerar que les preguntes són irrellevants a la vista de la Sentència del Tribunal Suprem del 14 d'octubre", en el qual es condemna a presó Junqueras i s'acorda la seva inhabilitació.

El Govern espanyol en funcions també ha volgut deixar clar que la qüestió prejudicial "no afecta la Sentència del 14 d'octubre del Tribunal Suprem", només "a la peça separada de presó provisional del senyor Junqueras i en particular al recurs de súplica contra la interlocutòria que va denegar un benefici penitenciari".

Per això, l'executiu espanyol confia que el TJUE "aculli els sòlids arguments jurídics exposats per l'Estat espanyol que ha intervingut en el procés recolzant la postura del Parlament Europeu".