Publicat 14/6/2019 15:12:38 +02:00CET

El Govern espanyol demana a ERC que no vinculi les decisions del TS a la investidura

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Oscar Cañas - Europa Press

Afirma que tornarà a dialogar amb la Generalitat perquè "el diàleg és connatural a la política"

MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, ha afirmat aquest divendres que la decisió del Tribunal Suprem de no permetre a Oriol Junqueras ser eurodiputat "no hauria de" complicar el camí cap a la investidura de Pedro Sánchez, perquè "el camí de la política i el de la Justícia no haurien de creuar-se".

És més, ha opinat que aquesta decisió del Tribunal Suprem "hauria de ser situada, fins i tot per les persones i els grups afectats, en el seu terreny", és a dir, el judicial, malgrat que ha reconegut ser conscient que "hi ha molta barreja d'emocions".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha dit que no li correspon al Govern espanyol comentar la decisió, perquè es tracta d'un pres preventiu i "les seves anades i vingudes corresponen al Tribunal Suprem, no a l'Executiu".

Això malgrat que la portaveu no ha assenyalat en cap moment ERC com a principal opció per a la investidura de Sánchez, sinó que ha insistit una vegada i una altra demanar l'abstenció de totes les forces, i especialment de Ciutadans, per "construir" i permetre que hi hagi Govern. De fet, ha assegurat que qui s'abstingui ho farà "lliurement" perquè "res no s'haurà negociat".

En aquesta línia, ha dit no poder contestar si Sánchez estaria disposat a fer algun gest cap al cap de files d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per exemple rebent-lo a La Moncloa. Això sí, en ser preguntada si el Govern reiniciarà el diàleg amb la Generalitat, ha respost que el Govern central està en funcions, i per tant "no inicia nous plans ni noves converses", però que quan es constitueixi parlarà amb totes les institucions.

SOBRE PARLAR AMB LA GENERALITAT: EL DIÀLEG ÉS CONNATURAL A LA POLÍTICA

"El Govern d'Espanya mai no ha deixat de fer política", ha dit, i li correspondrà seguir parlant "no només amb el Govern" sinó amb totes les comunitats autònomes. "El diàleg és connatural a la política. Reiteradament hem afirmat que el Govern d'Espanya seguirà fent política, dins de la Constitució i la llei", ha reblat.

És més, s'ha mostrat convençuda que la política la "necessiten" tots els partits, el PSOE, el PP i també ERC. "Obrir camins en la política és l'única cosa que ens portarà a dialogar i a poder, raonablement, obrir camins de solucions", ha dit també mentre es referia a l'última decisió del Suprem.

TOCA ESPERAR LA SENTÈNCIA

De fet, Celaá ha començat la seva roda de premsa amb una crida a distingir justícia i política, i ha recalcat que aquesta ha estat "una setmana clau" en què ha quedat vist per a sentència el judici pel procés independentista i "ha quedat a la vista de tots" que ha estat un judici amb garanties processals i que a Espanya regeix la divisió de poders, que és l'"essència de la democràcia". Per això, ha afegit, ara toca "esperar el dictamen de la Justícia".

La portaveu ha comentat les declaracions finals dels encausats, que han "esgrimit que cal retornar la qüestió a la política", per dir-los que, "en un estat de dret, la política té la seva via i la justícia la seva" i que "la via de la política, que és la que correspon al Govern d'Espanya, mai no s'havia abandonat".