El Govern espanyol aprova el subsidi per als aturats que tenen més de 52 anys i el registre de la jornada laboral


Eduardo Parra - Europa Press
Actualitzat 8/3/2019 10:33:58 CET

El decret també recull bonificacions a la contractació a aturats de llarga durada

MADRID, 8 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un decret llei que recull la recuperació del subsidi per als desocupats que tenen més de 52 anys, enfront dels 55 actuals, i el registre de la jornada laboral, bonificacions a la contractació d'aturats de llarga durada o la recuperació de la cotització de cuidadors no professionals, entre altres mesures socials, segons han confirmat a Europa Press fonts del diàleg social.

L'Executiu central ha traslladat a la patronal i als sindicats que el Consell de Ministres d'aquest divendres donarà llum verda a aquest decret en una reunió celebrada aquest dijous a la tarda amb el Ministeri de Treball, segons han especificat les mateixes fonts i ha avançat 'El País'.

Aquest decret contindrà la rebaixa de 55 a 52 anys del subsidi per per persones més grans desocupades, el control de la jornada horària i alguns aspectes referits a la Garantia Juvenil.

La recuperació del subsidi per als més grans de 52 anys era una de les qüestions que havien quedat en l'aire després de la no aprovació dels pressupostos del 2019 i la convocatòria d'eleccions generals. Fins a l'any 2012, l'edat per demanar aquest subsidi era de 52 anys. Amb la reforma laboral del Govern del PP, l'edat d'accés es va pujar als 55 anys.

El subsidi per als més grans de 55 anys és una ajuda mensual de 430 euros que el treballador en atur cobra fins que arriba a l'edat de jubilació que li permet accedir a una pensió contributiva, amb independència de la seva modalitat, la qual cosa en la pràctica es tradueix en jubilacions anticipades forçoses i, per tant, en pensions de quantia més baixa. Aquesta mesura entrarà en vigor l'endemà de la publicació del reial decret en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

CONTROL DE JORNADA

El reial decret modificarà l'Estatut dels Treballadors pel que fa al registre de jornada perquè empreses facin un registre diari de l'horari dels seus treballadors, que haurà d'incloure l'inici i finalització de la jornada, "sense perjudici de la flexibilitat horària".

L'esborrany estableix que les companyies hauran de conservar els registres durant quatre anys i que estaran a disposició dels treballadors, sindicats i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Les empreses disposaran de dos mesos des de la publicació del reial decret en el BOE per engegar aquesta mesura.

A més d'aquestes dues mesures, el reial decret que s'aprovarà aquest divendres i que ha anunciat aquest dijous el mateix president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte celebrat a Ciudad Real, recollirà mesures que van ser rebutjades als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2019 i altres derivades de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI).

MESURES SOCIALS

En concret, també es recuperarà la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors familiars de persones depenents, es duplicaran les quanties no contributives de les prestacions familiars per fill per lluitar contra la pobresa infantil i es recollirà una millora de les quanties mínimes de les pensions per incapacitat permanent total.

D'altra banda, es reduirà la cotització dels treballadors agraris per compte d'altri amb l'objectiu de minimitzar l'impacte de la pujada del salari mínim a 900 euros. El text també recollirà que els artistes d'espectacles públics puguin continuar inclosos en el Règim General de la Seguretat Social durant els seus períodes d'inactivitat.

En matèria d'autònoms, el text apunta que es pagaran les quotes per totes les contingències als treballadors per compte propi que es trobessin en situació d'incapacitat temporal abans de l'entrada en vigor del reial decret de revaloració de pensions i altres mesures urgents en matèria social, que es va aprovar el passat mes de desembre, una vegada transcorreguts 60 dies d'incapacitat temporal.

A més, es recullen mesures relatives al Pla de Garantia Juvenil, destinat a majors de 16 anys i menors de 30 anys. Així, entre uns altres, s'estableix que els serveis públics d'ocupació podran sol·licitar la inscripció en el sistema de persones inscrites com a demandants d'ocupació, sempre que compleixin amb els requisits i que informaran d'aquesta circumstància a la persona interessada a l'efecte de que la mateixa pugui exercir els seus drets.

BONIFICACIONS A LA CONTRACTACIÓ

També s'establiran bonificacions a la contractació d'aturats de llarga durada. Així, els empresaris que contractin indefinidament a persones aturades inscrites en el SEPE, almenys 12 mesos en els 18 mesos anteriors a la contractació, tindran dret a una bonificació de la quota empresarial a la Seguretat Social per treballador de 1.300 euros a l'any durant 3 anys, xifra que ascendirà a 1.500 euros anuals si la contractada és una dona.

En l'àmbit agrari es donaran bonificacions a la conversió de contractes eventuals de treballadors agraris en contractes indefinits o contractes fixos discontinus. Així mateix, hi haurà una reducció a la meitat de les quotes a la Seguretat Social dels treballadors fixos discontinus de les empreses de sectors de turisme, hostaleria i comerç durant els mesos de febrer, març i novembre.

Segons el text, el Govern espanyol preveu constituir un grup d'experts abans del 30 de juny del 2019 per dur a terme els estudis i treballs necessaris per a l'elaboració d'un nou Estatut dels Treballadors.

Finalment, l'esborrany del reial decret llei no fa esment d'altres de les peticions reiterades en els últims mesos pels sindicats com són la recuperació de la ultraactivitat, modificació de l'article 42 de l'Estatut dels Treballadors o la prevalença del conveni sectorial enfront del d'empresa. Tampoc no recull cap de les mesures corresponents a la derogació de la reforma de pensions del 2013.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.