El Govern espanyol aprova el decret que obliga els bancs a pagar l'impost hipotecari

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres  en el qual s'ha aprovat que
Eduardo Parra - Europa Press
Publicat 8/11/2018 14:12:06CET

Montero afirma que l'Executiu central "vetllarà" perquè els bancs no traslladin el cost a les hipoteques i precisa que no es podrà deduir aquest pagament de l'Impost de societats

MADRID, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern de l'Estat ha aprovat aquest dijous un reial decret llei, que modifica l'article 29 de la Llei de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP i AJD), perquè siguin els bancs els qui paguin aquest impost en la subscripció de les hipoteques, i no els clients com fins ara i com així va determinar el Tribunal Suprem després de dos dies de deliberació. La nova norma es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest divendres i entrarà en vigor dissabte.

Al final de la reunió del Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Celaá, ha indicat que amb aquest reial decret el Govern central afirma "amb tota contundència i tota claredat" que aquest impost el pagarà el banc. "El Govern mostra una vegada més la seva responsabilitat i la rapidesa en la seva actuació a l'hora de resoldre els problemes dels ciutadans, perquè és una qüestió que afecta milions de persones (...). El Govern ha demostrat la seva responsabilitat i la seva rapidesa en la seva resposta actuant en 24 hores", ha subratllat la ministra.

A més de la modificació de l'article 29 de la llei de l'ITP i AJD, en el qual s'inclou un paràgraf que aclareix que quan es tracti d'escriptures de préstecs amb garantia hipotecària, es considerarà subjecte passiu el prestador, el reial decret també modifica l'article 15 de la Llei de l'Impost de Societats per establir que les entitats financeres no podran deduir-se aquest pagament en l'Impost de societats.

ALARMA SOCIAL I INSEGURETAT JURÍDICA

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que l'objectiu del decret és assegurar que els ciutadans "no hagin de pagar més" aquest impost a l'hora d'escripturar una hipoteca, després de la "alarma social i la inseguretat jurídica" que va crear la sentència del Tribunal Suprem.

"Des del respecte a la separació de poders, lamentem el canvi de criteri del Suprem, per la qual cosa avui ha tocat parlar al poder executiu, que vetlla per l'interès general dels ciutadans i per garantir la seguretat jurídica del mercat hipotecari, que han quedat en dubte aquestes setmanes", ha subratllat la ministra, després d'admetre que la rectificació de l'alt tribunal va provocar una "certa paralització" en la subscripció de les hipoteques.

Montero, que ha justificat la urgència de l'aprovació dels canvis a través d'un reial decret per la "confusió generada" per la sentència i per la necessitat d'aclarir la normativa perquè no hi hagi dubtes sobre el subjecte passiu, ha afirmat que en paral·lel a aquesta mesura el Ministeri d'Economia està treballant en la creació d'una Autoritat Independent de protecció de clients financers, que estarà a punt durant les properes setmanes.

EVITAR CLÀUSULES ABUSIVES QUE REPERCUTEIXIN EN EL COST

Aquesta autoritat, ha afegit, vetllarà per prevenir que les entitats financeres puguin traslladar a les hipoteques el cost del pagament de l'impost o que s'introdueixin "clàusules abusives" sobre aquest assumpte. A més, ha rebutjat el "mantra" que cada vegada que s'introdueixen impostos per a les empreses o entitats financeres, es parli de repercussió de costos i que "o paga el ciutadà o paga el ciutadà".

"Aquest Govern no creu en aquesta afirmació, les entitats financeres són responsables i hi ha competència a l'hora d'oferir hipoteques", ha indicat la ministra, qui ha afirmat que l'"elevada competència" en el mercat hipotecari fa que les condicions que ofereixen les entitats financeres siguin "decisives" a l'hora de triar amb quin banc subscriu la hipoteca.

CONFIA QUE SIGUI CONVALIDAT

La titular d'Hisenda ha confiat que el reial decret pugui ser convalidat al Congrés, d'acord amb la posició que estan manifestant els grups parlamentaris, i sobre les crítiques del PP, ha indicat que manté una posició "contradictòria", perquè d'una banda, diu defensar l'interès dels ciutadans, però de l'altra banda, rebutja la mesura del Govern espanyol. "Espero que el PP hi voti a favor i si no, haurà d'explicar si està a favor que siguin els consumidors els que paguen o els bancs", ha subratllat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.