Publicat 15/3/2019 13:01:40 +01:00CET

El Govern engega l'observatori per analitzar la resposta judicial davant de la violncia masclista

El Govern engega l'observatori per analitzar la resposta judicial ant
CONSELLERIA DE JUSTICIA

BARCELONA, 15 mar� (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Justícia de la Generalitat ha engegat l'Observatori Catal de la Justícia en Violncia Masclista, que preveu examinar la resposta dels rgans judicials, els serveis penitenciaris, la justícia juvenil, les mesures penals alternatives i el servei d'atenció a la víctima davant dels casos de violncia masclista.

Segons ha informat el departament en un comunicat, la consellera de Justícia i presidenta de l'observatori, Ester Capella, ha presidit aquest divendres la reunió de constitució de l'entitat al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Cejfe), la vicepresidenta de la qual és la directora d'aquest centre, Núria Clries.

L'equip de treball est format per responsables de la Consellería de Justícia, així com de les Conselleries de Treball, Afers Socials i Famílies i d'Interior, de l'Institut Catal dels Dons (ICD), del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Fiscalia, el Consell de l'Advocacia Catalana i el Consell de Collegis de Procuradors dels Tribunals.

L'objectiu de l'observatori, amb un pressupost inicial de 430.000 euros, és extreure conclusions i millorar l'efectivitat dels protocols d'actuació, per fer més efectives les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament, i també oferir formació específica sobre violncia masclista a 1.500 professionals en dos anys.

Entre d'altres, es formaran magistrats, jutges i lletrats de l'Administració de Justícia, personal d'instituts de medicina legal, professionals de l'execució penal i els equips que dissenyen i gestionen mesures penals alternatives.

Preveuen tenir els primers resultats a finals d'any, i destinar les primeres investigacions a analitzar les ordres de protecció, la percepció de la víctima i dels altres implicats en un cas de violncia masclista, i els sistemes de recollida i explotació de dades d'estadística judicial i d'execució penal.

A Catalunya, on el 2018 hi va haver set dones assassinades a les mans de les seves parelles, hi ha 53 jutjats que assumeixen casos de violncia masclista, 19 d'ells de manera exclusiva, i en conjunt en aquests jutjats treballen 499 professionals, que segons Justícia, el 2017 van resoldre més de 30.000 casos.