Publicat 16/12/2021 13:18CET

El Govern i els comuns segellen l'acord per aprovar els pressupostos catalans del 2022

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de tancar l'acord per als pressupostos de la Generalitat
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Inclou 160 milions per reduir llistes d'espera i incorporar càmeres a les llançadores de foam dels Mossos

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern i els comuns han segellat aquest dijous l'acord definitiu per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2022, han anunciat en un comunicat.

Després de la reunió que aquest mateix dijous han celebrat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en la qual no ha participat el conseller d'Economia, Jaume Giró, malgrat que ha estat qui ha elaborat els pressupostos i ha liderat les negociacions, han presentat el pacte que permetrà aprovar els comptes la setmana vinent.

En el preàmbul de l'acord, totes dues parts manifesten que els pressupostos "han de ser una eina útil per a la recuperació social i econòmica del país que signifiqui un clar canvi de rumb del país, amb un increment de la inversió sense precedents que deixi enrere definitivament les retallades en l'àmbit social, i que faci possibles les necessàries transformacions social, verda, feminista i econòmica que preveu el pla del Govern".

Per analitzar el compliment de l'acord, han creat una comissió de seguiment amb tres representants del Govern i tres representants dels comuns, que encara no han concretat, que es reuniran de manera trimestral per avaluar l'execució del pacte.

Quan acabin l'exercici pressupostari del 2022 faran una reunió per analitzar l'estat d'execució dels acords i la comissió també anirà valorant i prioritzant la possibilitat d'afegir algunes inversions que proposen els comuns, com construccions de nous centres d'atenció primària (CAP), escoles i biblioteques.

FISCALITAT

El pacte s'estructura en deu àmbits sectorials, el primer dels quals és fiscalitat, que inclou el compromís per aprovar un impost sobre les activitats que produeixen gasos amb efecte hivernacle, que s'afegiria a l'impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells que el Govern ja impulsa, i volen que tots dos es portin al Parlament abans que acabi el 2022 perquè s'engeguin durant el 2023.

També recull la creació d'un impost sobre aliments ultraprocessats i amplien els subjectes passius de l'impost sobre habitatges buits en incorporar les persones físiques que tinguin més de 15 habitatges i cases buides "sense causa justificada durant més de dos anys".

A més, modifiquen alguns aspectes de l'IRPF, com reduir-lo per als contribuents amb menys renda i que les famílies monoparentals s'equiparin a les nombroses perquè es puguin desgravar el lloguer de l'habitatge habitual i acollir a deduccions per naixement o adopció d'un fill.

MOBILITAT VERDA I SALUT

En un altre apartat, el Govern i els comuns han acordat destinar diverses partides per avançar cap a una mobilitat verda, per la qual cosa han impulsat el tramvia a diversos punts del territori, i també s'inclou en la llei d'acompanyament el compromís de la Generalitat que no assumirà "cap cost" en el projecte del Hard Rock.

En salut, el pacte incorpora que s'estudiarà la internalització del servei 061 i reforça l'atenció en salut mental amb 80 milions d'euros més, a banda d'incorporar 233 "referents de benestar emocional comunitari" més.

També es posarà en marxa un programa per recuperar l'activitat assistencial que s'ha vist afectada per la pressió hospitalària que ha provocat la pandèmia i així reduir les llistes d'espera: es destinaran 60 milions per recuperar les proves diagnòstiques tant en l'atenció primària com en les consultes externes hospitalàries, i 100 milions per a l'increment de l'activitat quirúrgica i proves diagnòstiques a hospitals.

DENTISTA PÚBLIC

Un altre dels acords en salut és l'increment en 40,5 milions d'euros de la partida destinada a la salut bucodental fins a arribar als 50,5 milions, 35,5 dels quals seran per ampliar la cartera de serveis del programa del dentista públic per a la població infantil, i 15 milions per estendre aquest servei a adults vulnerables i embarassades.

Així mateix, inclou un compromís perquè el Govern impulsi les accions necessàries per "evitar que l'objecció de consciència" dels metges no suposi una vulneració dels drets de les dones que vulguin avortar de manera voluntària, i la creació d'un telèfon de prevenció del suïcidi en el 061.

Així mateix, el Govern impulsarà mesures per donar una paga extra al personal de neteja dels centres sanitaris pels seus serveis durant la pandèmia.

HABITATGE

En habitatge, es recull la voluntat del Govern de fer les modificacions pressupostàries necessàries en l'execució per arribar als 1.000 milions que havien pactat amb la CUP, i fixen diverses prioritats: 60,9 milions seran per adquirir habitatges mitjançant tanteig i retracte, i 80 per construir habitatges per a lloguer social.

Un altre dels compromisos és que el Govern destini ajuts a la rehabilitació dels fons europeus per prioritzar el programa de barris vulnerables i el programa d'habitatges.

POLÍTIQUES SOCIALS I EDUCACIÓ

En polítiques socials, la Generalitat i els comuns han acordat que els joves extutelats no perdin de manera definitiva la prestació quan troben feina, sinó que sigui de manera temporal perquè la puguin recuperar si perden la seva activitat laboral.

En l'àmbit educatiu, es modificarà el projecte de pressupostos perquè a partir del curs 2022-2023 les reduccions d'un terç de jornada dels professors per cures dels fills o familiars passin a ser mitges jornades.

INDÚSTRIA I TREBALLADORES DE LA LLAR

En indústria, contempla un increment de 20 milions en la dotació inicial prevista per al Pacte Nacional per la Indústria, i en l'àmbit laboral, s'eliminaran les taxes per expedir certificats de professionalitat.

Una altra de les mesures del pacte és que s'engegaran diverses actuacions per incentivar la contractació de les persones treballadores de la llar i de les cures perquè "surtin de l'economia informal".

En un altre àmbit, el Govern impulsarà la creació i dinamització de comunitats energètiques per avançar en energies renovables, i acompanyarà els municipis que vulguin municipalitzar l'aigua.

CULTURA I ORDRE PÚBLIC

En cultura, destaca la inversió de 2,2 milions d'euros per facilitar als municipis contractacions culturals, i incrementen en més del 26,6% la dotació pressupostària per fomentar el català.

Un altre dels acords és avaluar el model de gestió del telèfon d'emergències 112 per estudiar una possible internalització, i en ordre públic destaca que caldrà posar càmeres amb vídeo i àudio a les llançadores de projectils de foam per comprovar que es compleixen els protocols establerts.

En aquest sentit, el pacte també modifica el protocol d'ús d'aquests projectils, ja que prohibeix que es dirigeixin "al cap, al coll i a la cara sense cap supòsit d'excepcionalitat".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés