Publicat 13/12/2019 18:31:52 +01:00CET

El Govern destinarà gran part de l'augment addicional del sou de treballadors al pla de pensions

Acaba sense acord la reunió de la Mesa General de la Funció Pública amb els sindicats

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat destinarà l'increment addicional del 0,25% de la massa salarial dels treballadors públics, de 13,7 milions d'euros, al pla de pensions -la gran part- i a l'augment dels nivells més baixos de l'escala retributiva -uns 2,7 milions d'euros-.

Així ho aprovarà després que la reunió de la Mesa General de la Funció Pública (Mepag) celebrada aquest divendres hagi acabat sense acord entre l'administració catalana i els sindicats, ha informat la Generalitat en un comunicat.

Del total, uns 2,7 milions d'euros aniran destinats a l'homogeneïtzació i adequació de complements específics i a l'increment dels nivells més baixos de l'escala retributiva.

En concret, els nivells amb atribucions més baixes veuran un increment més alt del sou que representarà 745.894 euros i afectarà 1.829 treballadors.

També s'afectaran els complements específics dels nivells 14 i 16 del grup C1 i el nivell 18 del grup A2, amb un total d'1,34 milions d'euros, dels quals es beneficiaran 2.893 treballadors.

Aquesta circumstància es dona també entre 103 inspectors i subinspectors del cos d'agents rurals, que reben menys complement que els agents més grans, i millorar el sòl costa 31.478 euros.

Finalment, el departament liderat per Jordi Puigneró defensa homogeneïtzar les condicions salarials dels diferents col·lectius que conformen els equips de salut pública de la Conselleria de Salut, que incideix en 438 llocs de treball si es dediquen 531.304 euros.

L'acord de retribucions pel 2019, aprovat pel Govern al gener, preveia un increment del 2,25%, que ja ha estat aplicat, més un 0,25% addicional.

SINDICATS

En declaracions a Europa Press, el secretari de Política Institucional de la FeSP-UGT de Catalunya, Carles Villalante, ha qualificat la reunió de "decebedora" perquè considera que la Generalitat no ha assistit a la Mepag amb la voluntat d'aconseguir acords amb els sindicats.

"Esperem que el govern reflexioni sobre aquesta situació, que vengen amb voluntat d'arribar a un acord. Esperem que tinguin la sensatesa de reflexionar", ha afegit.

Villalante ha criticat que la proposta de la Generalitat de destinar part dels fons a l'augment dels nivells més baixos de l'escala retributiva vol cobrir dèficits estructurals: "Si consideren que hi ha col·lectius mal pagats, disposa dels seus pressupostos".

El coordinador de l'Àrea Pública de CC.OO. de Catalunya, Joan Maria Sentís, també ha rebutjat el repartiment de l'increment a col·lectius concrets i ha acusat la Generalitat de no voler negociar: "Ha anat fatal. Creiem que és el contrari del que significa la negociació col·lectiva".

Per la seva banda, la secretària general de la IAC-CATAC, Assumpta Barbens, ha qualificat la reunió de nefasta i també ha criticat que la Generalitat no ha volgut negociar sobre la part retributiva: "Les propostes que fan són inadmissibles".

La secretària d'Administració i Funció Pública, Annabel Marcos, ha sostingut, en declaracions als mitjans després de la reunió, que amb la seva proposta de retorn de l'increment salarial volen "arribar a tothom d'una manera lineal amb una aportació al pla de pensions".

PESCO

Barbens també ha lamentat que no prosperés la seva proposta de paralitzar els processos de selecció del Pla d'Estabilització i Consolidació Temporal del personal a servei de l'Administració (Pesco): "No han volgut parlar de res i s'han remès a la Mepag de juliol".

Els sindicats han criticat, a més, que es decideixi postposar la convocatòria de places de treball social fins a la publicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre els interins de l'Estat.