Publicat 11/3/2019 16:29:55 +01:00CET

El Govern deplora el "racisme" de l'atac al centre de menors a Castelldelfels

AMP.-
EUROPA PRESS

Amorós lamenta que van llanar un jove d'una paret de dos metres i el "van apedregar"

BARCELONA, 11 mar� (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha deplorat aquest dilluns el "racisme" de les agressions aquest cap de setmana en un centre temporal de menors no acompanyats a Castelldefels (Barcelona), que no respon a l'actitud de la societat catalana en general, i ha assegurat que no acceleraran el trasllat, previst per aquest mes de mar.

En una atenció als mitjans aquest dilluns per valorar el succés, en ser preguntat per si hi va haver algun incident previ entre els joves del centre i els vens, ha afirmat: "El que no es pot fer mai, perqu aix és racisme, és atribuir un fet individual a tot un grup. Aix és la definició acadmica del racisme".

"El que no és acceptable, passés el que passés, és anar a un centre de protecció a la infncia, entrar-hi encaputxat amb actitud agressiva, i agredir treballadors que estan fent el seu treball i també menors", ha assenyalat, i ha afegit que apedregar un menor no té cap justificació.

Els serveis jurídics de la Generalitat estan analitzant els fets amb la finalitat de denunciar-los davant la Fiscalia, després d'haver-los posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra, i preveuen personar-se com a acusació particular per protegir l'inters superior del menor, com van fer davant d'un atac en un centre a Canet de Mar (Barcelona).

UBICACIÓ PROVISIONAL

L'esplai Cal Ganxo de Castelldefels és una ubicació provisional mentre es fan les obres d'un altre centre, "i els fets d'aquest cap de setmana no acceleraran ni un segon el trasllat ni l'endarreriran un segon", i es traslladaran a mitjans de mar com estava previst.

Ha lamentat que a "un noi que estava assegut en una tpia, el van llanar des de dos metres d'alada i, una vegada al terra, el van apedregar", per la qual cosa va patir un atac d'ansietat i contusions i va ser traslladat a l'Hospital de Viladecans (Barcelona), d'on ja va rebre l'alta.

Preguntat per si hi havia hagut algun incident previ en aquest centre amb els vens, ha assenyalat que "és un centre molt nou, amb una ubicació temporal, no hi ha hagut gairebé temps de tenir-ne", i que el dijous passat una junta local de seguretat va avaluar la situació com a normal.

No tenen constncia que s'hagin fet detencions, i ha dit que, siguin els qui siguin els autors, "atacar un centre de menors on viuen les persones que més s'han de protegir de la societat és del tot inadmissible", per no consideren que actualment hi hagi una situació preocupant i ho veuen com un fet puntual.

Aquests fets "no responen per res a l'actitud de la societat" en general, i encara que és el segon incident que es registra després del de Canet de Mar, són puntuals, davant dels centenars de centres d'aquest tipus que hi ha a Catalunya --amb 3.600 menors el 2018--, amb una molt bona relació majoritria amb l'entorn.

JOVES QUE ESTAN PATINT

"Molts vens han tingut una actitud d'acolliment, de collaboració, de fer coses junts, d'ajudar uns nois que estan patint, que són menors" i viuen una situació difícil, als quals un jutge ha manat protegir, i ha celebrat que la catalana és una societat acollidora que té histries de migració.

Ha afegit que les condicions de vigilncia i seguiment que es fa als menors tutelats "són bastant superiors de les que sol haver-hi en una família", perqu encara que els que tenen més de 16 anys poden sortir sols, a les 20.00 hores han de ser al centre per sopar.

Entre el 2005 i el 2015 arribaven una mitjana de 220 menors cada any, el 2016 en van ser 700; el 2017, 1.800, i el 2018, n'han arribat 3.659: "Seria del tot ineficient i no econmic tenir 3.600 places preparades", per la qual cosa s'han anat fent als llocs en els quals es podia i sota el criteri pedaggic, i probablement es faran a nous llocs.

Després de no tenir pressupostos, ha assenyalat que afrontaran aquest nou any --en el qual preveuen duplicar les arribades-- amb fons d'emergncia, a falta de previsions per part del Govern central, que ha dit que no els informa de la situació ni de si fa acords internacionals: "Els responsables dels fluxos migratoris sembla que estan xiulant i mirant cap a un altre costat".

Preguntat per si els preocupa l'impacte de l'extrema dreta en la visió de la immigració, ha assenyalat que a Catalunya el 2008 es va fer un pacte nacional per la immigració per fer un tractament responsable: "Adaptar-se als canvis costa, i quan el que canvia és el paisatge hum, de vegades pot aparixer rebuig a aquests canvis, per en aquest país hi ha un consens polític que esperem que ningú no trenqui".

Hi ha consens en "no atribuir a collectius sencers el que són accions individuals, i no pressuposar valors a persones individuals al que són prejudicis sobre collectius, perqu aix és el racisme", i ha esperat que l'origen de les persones, la seva llengua o el color de la seva pell no incideixi en les valoracions que es facin dels successos.

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Barcelona impulsa un model híbrid de lloguer i masoveria per a veïns

 2. 2

  Lleida demana al Govern que traslladi a Sánchez la seva petició de regularitzar a persones sense papers

 3. 3

  Plasticband assessora més de 200 empreses per transportar productes amb seguretat

 4. 4

  AMP.- Coronavirus.- El 83% de les residències de Girona no tenen casos confirmats ni sospitosos

 5. 5

  Crèdit Andorrà entra en el grup assegurador Assegur