Actualitzat 26/11/2019 15:00:38 +00:00 CET

La Generalitat demana una taula entre governs amb Sánchez i Torra però després d'una investidura

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó en roda de premsa del Consell Executiu de la Generalitat, a Barcelona (Espanya), 26 de novembre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

Budó diu que Aragonès parla amb Sánchez com a representant de ERC i no com a vicepresident

BARCELONA, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reiterat aquest dimarts que l'executiu català aposta pel diàleg entre governs en una taula de negociació en la qual s'asseguin el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, que s'haurà de donar "una vegada constituït el Govern de l'Estat espanyol" i no abans de la investidura.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha concretat que la declaració de Pedralbes "és un bon punt de partida", ha sostingut que s'ha de poder parlar de tot, i ha recordat que aquella declaració contenia la figura d'un relator que consideren que, si era vàlida en aquell moment (desembre del 2018), també ha de ser-ho ara.

Després que ERC no hagi concretat si les garanties que demanen per a aquest diàleg se substancien en la figura d'un relator i que JxCat hagi exigit que sigui mediador internacional, preguntada pel perfil d'aquest relator, ha contestat que ha de ser "una figura de consens, de reconeixement dins del país i que sigui còmoda per als dos governs", però no ha donat resposta a si ha de ser internacional.

La portaveu i diputada electa al Congrés de JxCat, Laura Borràs, va fer públiques dilluns les seves condicions per investir Sánchez i entre elles hi havia la de crear aquesta taula de diàleg sense condicions, en la qual considera que han d'estar reconeguts com a interlocutors l'expresident Carles Puigdemont i el lider d'ERC empresonat, Oriol Junqueras.

Budó no creu que la taula de diàleg entre governs que reclama es pugui constituir abans d'una investidura: "Entenem que si no hi ha un govern de l'Estat no es podrà fer una taula de diàleg. No la podem situar en el marc previ de la investidura".

Davant les diferències entre les condicions de tots dos partits i d'ells amb les del Govern català, Budó ha insistit a desvincular-les i ha subratllat que l'executiu català aposta per "reprendre el diàleg entre el Govern i l'Estat espanyol partint de Pedralbes".

Sobre els missatges que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha revelat que intercanvia amb Pedro Sánchez, Budó ha subratllat que aquestes converses es donen "a nivell del partit que ell representa amb el secretari general dels socialistes, però en cap cas l'ha fet com a vicepresident".

"En cap cas hi ha hagut converses entre governs. Per això, reclamem que es doni resposta amb immediatesa a les trucades del president Torra", ha dit, ha recordat que el president català ha trucat a Sánchez en diverses ocasions --una d'elles el 10 de novembre per felicitar-lo per la seva victòria electoral-- i no l'hi ha agafat, i que ara correspon al president del Govern espanyol en funcions retornar la trucada.

Amb tot, preguntada per si al Govern li molesta que ERC faci proposta en nom de l'executiu català sense el seu permís, ha contestat: "En absolut, perquè ERC és soci de Govern i també té dret a parlar com a govern, com a membre del Govern que és".