Publicat 27/8/2020 14:54:41 +02:00CET

El Govern demana un dictamen al CGE sobre el decret del Govern dels romanents

Consell Executiu d'aquest dijous
GENERALITAT

BARCELONA, 27 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el decret llei del Govern que li permet disposar dels romanents de tresoreria dels ajuntaments, ja que considera que els articles 3 i 4 de la norma "no respecten" l'autonomia financera local i vulneren la Constitució i l'Estatut de Catalunya.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dijous la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la seva intervenció posterior al Consell Executiu.

Budó ha dit que és "xocant" que el Govern hagi regulat una fórmula de préstec d'aquests recursos a l'Administració General de l'Estat, amb un termini d'amortització del préstec de fins a un màxim de quinze anys, en comptes de permetre als ens locals poder disposar d'ells.

Pel Govern, amb aquesta fórmula, es produeix "una desproporció i desequilibri" de les obligacions de les parts, ja que els ajuntaments han d'aportar el 100% dels seus romanents i percebran una ajuda estatal solament del 35% d'aquesta quantitat, que es farà efectiva dins dels anys 2020 i 2021 i no podrà superar els 5.000 milions d'euros.

Tot això, limita als consistoris la possibilitat de disposar dels seus propis recursos econòmics, en haver-los d'aportar en un préstec per a l'Estat, com a pas previ a la realització de transferències per part del Govern, una "condició indeguda" per a l'Executiu català.

Contador

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 2. 2

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 3. 3

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  El ple de Barcelona aprova retirar la Medalla d'Or a Heribert Barrera amb els vots contraris d'ERC i JxCat