Publicat 16/06/2014 16:07

El Govern defensa que la transparència ha d'anar unida a la rendició de comptes

Promou una col·lecció de quatre volums anuals descarregables a la web de Transparència

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, ha destacat aquest dilluns que la transparència defensada pel model de govern obert ha d'anar acompanyada per l'exigència de responsabilitats de les administracions perquè sigui efectiva.

Ho ha dit a la presentació del primer llibre de la col·lecció 'Govern obert', promoguda per la Secretaria de Comunicació, que pretén difondre entre la ciutadania els principis d'aquest model, que aposta per la transparència, la publicació de dades i la participació ciutadana.

"Si la transparència no va unida a un sistema de rendició de comptes, pot tenir fins i tot un efecte contraproduent", ha destacat el catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Rei Joan Carles i autor del llibre, Manuel Villoria, que ha considerat que les administracions han de justificar les seves decisions i assumir les conseqüències en cas d'equivocació.

Amb el títol 'La publicitat activa a la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern: possibilitats i insuficiències', el llibre és el primer de la col·lecció, que pretén publicar quatre volums a l'any que es podran descarregar a la web de Transparència de la Generalitat, ha explicat el director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès.

Martí ha definit el govern obert com "un nou contracte basat en una relació entre iguals amb una societat que es mereix ser tractada com a major d'edat", però ha advertit que comporta certs riscos, com ara concebre les eines de transparència com la solució definitiva a la desafecció i que es converteixi en una moda passatgera, entre d'altres.

Ha advertit que el govern obert es basa en el criteri panòptic del teòric social Jeremy Bentham --que defensa que l'observació d'un actor comporta la millora del seu comportament-- però que "un cop s'hagi sanejat la situació i s'hagi restablert la confiança, no es pot funcionar sobre aquest precepte de manera permanent".

Villoria assegura que la crisi econòmica, la desocupació i la corrupció han contribuït a disparar la desafecció i la desconfiança dels ciutadans amb la política i les administracions, i ha destacat que el govern obert és el mecanisme que vol restablir la confiança: "És una revolució en la forma de fer les coses".

"Tenim ciutadans més informats però més desconfiats", ha destacat després de recalcar que les noves tecnologies han permès aprofundir en la transparència governamental i que són l'element que els proporciona possibilitats perquè es relegitimin.

Ha destacat que el model de govern obert permet que la ciutadania estigui més informada i que el seu vot estigui així més fonamentat i allunyat del populisme, de la mateixa manera que promou una millora de la regulació, ja que aquesta pot ser avaluada pels ciutadans.

Villoria destaca en el llibre que, per desenvolupar correctament un model de govern obert, cal invertir-hi el pressupost necessari --remarca que al Regne Unit oscil·la entre les 53.000 i les 500.000 lliures per departament--, tenir una ciutadania activa i fixar un sistema de sancions eficaç per a les administracions que incompleixin els principis de transparència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés