Actualitzat 30/12/2021 13:06

El Govern defensa abandonar la "perspectiva adultcentrista" i promoure la participació dels joves

Archivo - Arxiu - Un jove llegeix un llibre al Parc de la Ciutadela de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Treballa en el nou Pla Nacional de Joventut dins l'Any Europeu de la Joventut 2022

BARCELONA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat defensa abandonar la "perspectiva adultcentrista" i promoure la participació dels joves en les polítiques per donar resposta a les necessitats i demandes d'aquest col·lectiu i el seu entorn després de la pandèmia.

En una entrevista a Europa Press, el director general de Joventut de la Generalitat, Àlex Sastre, ha explicat que la participació dels joves en les polítiques i la planificació estratègica és una de les línies principals que s'emmarquen en l'any Europeu de la Joventut 2022.

Amb l'objectiu de recuperar les perspectives positives dels joves després de la pandèmia, el Parlament Europeu ha designat el 2022 com l'Any Europeu de la Joventut per augmentar els esforços i integrar les prioritats de la joventut en àmbits polítics clau i en el procés de decisions.

En aquest marc, la Generalitat està dissenyant el nou Pla Nacional de Joventut, pensat a 10 anys vista per dibuixar les perspectives dels joves i definir quines han de ser les línies estratègiques del Govern en els diferents àmbits que afecten aquest col·lectiu.

L'últim pla vigent és el que es va crear el 2010 i l'actualització, que s'havia de fer el 2020, es va frenar per la pandèmia, de manera que el 2022 el Govern preveu tenir enllestit el nou pla: "És més necessari que mai dibuixar aquest pla nacional".

Les prioritats d'aquest projecte, que es troba actualment en un procés participatiu i culminarà al març en el Congrés de Joventut de Catalunya, seran les polítiques d'habitatge, ocupació i de salut mental.

RECUPERAR "EL POLS" DELS JOVES

Un altre dels objectius de l'Any Europeu de la Joventut és incorporar els joves en l'acció política i nacional i, en aquest aspecte, Sastre creu que els joves hi haurien de tenir un paper, per la qual cosa ha insistit a deixar de pensar en ells com persones adultes en formació: "Les persones joves, a part d'un futur per davant, tenen un present".

Sastre ha admès que la Generalitat no ha tingut "plenament considerats" els joves durant la pandèmia, en ser un col·lectiu amb el risc de salut més baix, i que d'això es deriven moltes de les afectacions de salut mental dels joves.

"És un camí que hem de recuperar urgentment per recuperar el pols de la gent jove d'aquest país", ha conclòs.

PRESSUPOST MILLORAT

El Parlament Europeu compta amb un complement de vuit milions per als programes Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat per donar suport a les activitats anuals, i durant el 2022 es mobilitzaran fons addicionals d'altres programes comunitaris per finançar les diferents activitats.

Entre altres activitats, s'organitzaran conferències, iniciatives per fomentar la participació dels joves en els processos polítics, campanyes de conscienciació per aconseguir que la Unió Europea sigui més inclusiva, verda i digital, a més d'estudis i investigacions sobre la situació en la qual es troben els joves.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés