Publicat 24/07/2020 13:46CET

El Govern d'Andorra treballa per internacionalitzar el finançament de l'Estat

 El Govern d'Andorra aprova el projecte de llei per adherir-se a l'FMI
SFGA / CESTEVE

L'executiu prepara la primera emissió de deute internacional el 2021

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra treballa per internacionalitzar el finançament de l'Estat que actualment és gairebé íntegrament nacional, segons ha exposat aquest divendres el ministre de Finances, Eric Jover, durant un esmorzar amb la premsa.

La voluntat és canviar el paradigma del finançament de l'Estat diversificant les fonts, cosa que donarà "resiliència per afrontar els reptes de futur", ha exposat Jover, atès que ara com ara són gairebé íntegrament nacionals.

Jover ha recordat que Andorra es finança a través de les emissions de deute públic, amb préstecs i pòlisses de crèdit de les entitats financeres del país i amb un crèdit contractat a la francesa Crédit Agricole de 50 milions d'euros.

El ministre de Finances ha presentat un pla perquè el 2022 la majoria del finançament de l'Estat sigui internacional, que les emissions de deute públic siguin íntegrament internacionals i que les fonts nacionals siguin inferiors.

EMISSIÓ DE DEUTE INTERNACIONAL

Ha avançat que l'executiu treballa per dur a terme una primera emissió de deute internacional el 2021, i que el 2020 es farà un "pas intermedi" aprofitant la renovació d'alguna de les emissions que vencen a l'octubre i desembre.

Jover ha explicat que es fragmentarà una part d'aquesta renovació per oferir-la a "clients institucionals", que segons ha comentat ja han mostrat interès per poder-la integrar en els seus productes estructurats d'inversió.

El ministre de Finances ha detallat que el tipus d'interès que s'oferirà serà "comparable al de les emissions nacionals, i fins i tot pot baixar una mica més" --en l'última, dedicada específicament a la covid-19, és del 0,5%--.

Aquestes emissions internacionals es faran per una quantitat més gran de diners i amb un termini de venciment més llarg: si ara la gran majoria vencen a l'any, les internacionals es mouran entre els 3 i 10 anys, ha explicat Jover.

El titular de Finances ha assegurat que no es vol augmentar el nivell d'endeutament, sinó que es reestructuraran les emissions per augmentar l'import fins als 250 milions d'euros, xifra més habitual en els mercats internacionals.

Ha assegurat que sense entrar al Fons Monetari Internacional (FMI) hauria estat "difícil" fer amb èxit una emissió internacional de deute públic, i ha exposat que el tipus d'interès que s'hauria de pagar seria un 0,4% superior.

ALTRES FONTS DE FINANÇAMENT

El ministre de Finances també vol comptar amb altres fonts de finançament, com ara el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa, el Banc Europeu d'Inversió i l'FMI.

Ha reiterat la voluntat d'ingressar dins l'FMI abans del proper 17 d'octubre per poder-se integrar de bon començament amb el grup regional que lideren els Països Baixos i Bèlgica.

En relació amb el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa, Jover ha avançat que es treballa per presentar projectes concrets que aviat es puguin beneficiar d'aquest finançament.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés