Publicat 08/01/2020 19:46CET

El Govern d'Andorra recull les inquietuds del sector privat pel que fa a la UE

Els ministres andorrans Eric Jover i Joan Martínez durant la compareixena posterior al primer Consell de Ministres de l'any.
SFG

El 70% d'andorrans ja han escollit metge de capalera preferent

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 gen. (EUROPA PRESS) -

La Secretaria d'Estat d'Assumptes Europeus ha tancat una primera ronda de reunions amb representants del sector privat per treballar l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE) que li ha perms "recollir aportacions i inquietuds i identificar aquells elements que requereixen d'un treball més específic per part d'Andorra", tal com s'ha informat en roda de premsa i recull el Govern en un comunicat.

Durant la compareixena per explicar els acords presos pel primer Consell de Ministres del 2020, el ministre portaveu, Eric Jover, ha transms la valoració positiva de les reunions que ha fet el secretari d'Estat, Landry Riba, que considera que "han de permetre obtenir una posició negociadora més slida i concreta".

Entre setembre i gener, la Secretaria d'Estat d'Assumptes Europeus ha treballat el conjunt dels annexos del cabal proposat per la UE amb representants de la Cambra de comer, Indústria i Serveis, de l'associació Empresa Familiar Andorrana, de la Confederació Empresarial Andorrana, del Consell de Collegis Professionals Liberals d'Andorra, l'Associació de Contractistes d'Obra i amb els sindicats.

En aquest sentit, el Govern ha informat també de la "voluntat de continuar l'anlisi amb els diferents actors de forma més detallada", per la qual cosa es preveuen noves reunions en els propers mesos.

El 27 de gener se celebrar una reunió amb els professionals liberals de carcter genric, a la que seguiran quatre reunions sectorials amb representants dels advocats, els economistes, les professions sanitries i les professions tcniques.

També es preveuen trobades amb parlamentaris i amb responsables dels ministeris d'Ordenament Territorial i de Medi ambient, entre d'altres, segons informa l'Executiu en un comunicat de premsa.

D'altra banda, el Govern ha acordat la seva collaboració com a soci associat en el projecte de Poctefa --programa europeu de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, Andorra i Frana-- 'Plastic0pyr', relatiu a les estratgies per a la reducció de la contaminació per plstics i la millor de la qualitat ecolgica i dels serveis ambientals dels rius de muntanya.

Es tracta d'una missió que abasta els Pirineus de Catalunya, Andorra i Frana i que "cerca desenvolupar eines que permetin avaluar i divulgar l'impacte ambiental dels plstics sobre els ecosistemes fluvials, la reducció de la producció de residus i la millora de la seva gestió".

La missió també pretén desenvolupar "la participació ciutadana en la investigació de la contaminació per plstics i la creació de models d'aprofitament i substitució acte sostenibles", detalla l'Executiu andorr en un comunicat.

Amb la collaboració, el departament de Medi ambient i Sostenibilitat andorr aportar informació sobre flora, fauna, qualitat de l'aigua, dades de freqüentació dels espais turístics propers a les zones d'estudi i dades relatives a la recollida de plstics en el mitj fluvial.

Les zones d'estudi a Andorra són els rius del Parc Natural de la Vall de Sorteny i de la zona de les pistes d'esquí d'Ordino-Arcalís.

53.000 ANDORRANS ESCULLEN METGE

L'1 de gener van entrar en vigor alguns dels canvis relacionats amb la implementació de la via referent en el sistema sanitari, entre els quals destaca l'increment dels percentatges de copagament en accedir a l'especialista sense prviament ser visitat pel metge de capalera.

El ministre de Salut, Joan Martínez, ha aprofitat el primer Consell de Ministres de l'any per fer balan de la implantació de la via referent, i ha explicat que 52.993 usuaris --el 70% de la població-- ja ha fet el trmit per assignar el seu metge de referncia.

El collectiu d'edat que menys assignacions ha realitzat és el d'entre 21 i 36 anys, la qual cosa el ministre ha atribut al fet que freqüenten menys els metges que en altres edats.

Pel que fa als dubtes generats pels canvis, Martínez ha recordat que els pacients que ja segueixen un tractament o pateixen malalties crniques que atenen especialistes, no cal que visitin prviament el seu metge referent i que el metge que els fa el seguiment és assignat directament com a especialista referent.

ACCIONARIAT DEL TÚNEL D'ENVALIRA

El ministre portaveu ha informat del canvi en l'accionariat de la societat concessionria del Túnel d'Envalira, que ara estar al 100% en mans de l'empresa andorrana NdG Envalira Invest SLU.

Fins ara, els accionistes eren Globalvia, Andbank i BBVA, que han demanat l'autorització corresponent al Govern per traspassar les accions a aquesta societat.

Jover ha assegurat que les tarifes i les condicions del servei no es veuran afectades pel canvi en l'accionariat, que tampoc tindr repercussions per als treballadors de la infraestructura.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés