Publicat 18/7/2019 16:58:44 +02:00CET

El Govern d'Andorra nega haver prevaricat en el cas BPA ni haver estat extorsionat per Espanya

El ministre portaveu d'Andorra, Èric Jover, i el secretari d'Estat d'Assumptes Europeus, Landry Riba.
SFG

L'Executiu demanarà a Europa mantenir el 'roaming' en les telecomunicacions

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre Portaveu del Govern d'Andorra, Èric Jover, ha negat aquest dimecres les acusacions formulades en les dues querelles que s'han presentat aquesta setmana relacionades amb el cas BPA, contra càrrecs polítics andorrans i també espanyols.

En relació amb la querella presentada per l'exmàxim accionista de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, contra l'ex-cap de govern Toni Martí i els exministres Jordi Cinca i Gilbert Savoia per presumpta prevaricació continuada, Jover ha assegurat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que donen suport a tota l'actuació que van dur a terme els polítics per sortir de la crisi financera en la qual es va veure immers el país.

Ha manifestat que les "males praxis" i la responsabilitat d'aquesta situació, relacionada amb un presumpte blanqueig il·lícit de capitals, no s'ha d'atribuir als polítics, sinó als gestors del banc.

Jover també ha afegit que aquesta querella ha suposat una "sorpresa relativa" per al Govern, tenint en compte l'elevat nombre de processos judicials que han obert els exaccionistes de BPA els darrers anys: "És un no parar", ha manifestat, i suposa un "desgast".

En relació amb la querella presentada per l'associació catalana Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra, contra l'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, el ministre portaveu ha negat el presumpte xantatge que el Govern espanyol hauria fet a l'andorrà per aconseguir informació sobre els comptes bancaris de la família Pujol, de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i de l'exvicepresident del Govern català Oriol Junqueras, sota l'amenaça de tancar el banc.

MANTENIR EL 'ROAMING'

També durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el secretari d'Estat d'Assumptes Europeus, Landry Riba, ha informat que demanaran a la Unió Europea, en el marc de l'acord d'associació que s'està negociant juntament amb Mònaco i San Marino, que inclogui el manteniment de la itinerància de dades, més coneguda amb el 'roaming'.

Riba ha explicat que és una de les particularitats del país que es vol defensar juntament amb la continuïtat del monopoli que ostenta Andorra Telecom, l'operadora de telecomunicacions de l'Estat i l'única amb llicència per operar.

El manteniment del 'roaming' es començarà a negociar a la tardor, una vegada es proclami el nou negociador cap de la UE després de les eleccions al Parlament Europeu celebrades el passat mes de maig, i que han suposat una desacceleració en el ritme de les reunions, ha explicat Riba.

El secretari d'Estat ha reconegut que Europa és clara amb l'eliminació del 'roaming' (i així ho està aplicant a les seves fronteres), per la qual cosa "la distància entre les dues parts és considerable", però ha confiat que almenys es pugui arribar a un punt intermedi.

Com a possibilitats, ha apuntat mantenir el 'roaming' durant un període llarg o no eliminar-lo del tot perquè Andorra Telecom pugui continuar tenint ingressos en aquest punt.

Jover ha recordat que la situació de monopoli en les telecomunicacions i el 'roaming' són una font molt important d'ingressos per garantir un bon "servei públic" per a tota la població.