El Govern d'Andorra licita la redacció del projecte de la CG1 en el tram del despreniment

Publicat 4/9/2019 22:15:34CET
Govern d'Andorra
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 4 set. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres andorrà ha acordat licitar el plec de bases per a la redacció del projecte definitiu de protecció de la CG1 --la carretera que uneix Andorra amb Espanya-- a la zona on el 10 d'agost es va produir un despreniment.

En ell es defineixen les condicions tècniques, jurídiques i administratives que regiran el concurs, la contractació i execució dels treballs, ha detallat l'executiu andorrà en un comunicat aquest dimecres.

Aquesta licitació té caràcter urgent i les ofertes es poden presentar fins al 25 de setembre.

A més, aquest dijous s'instal·larà a la zona un control semafòric per regular el trànsit en cas de dificultat, que permetrà reduir el nombre d'efectius destinats a l'entorn.

Els treballs tècnics realitzats han permès completar i calibrar el procés de monitoratge de la zona afectada, i s'ha confirmat que cap de les purgues ha arribat a la carretera.

Com es preveia en els informes, l'única afectació que pot produir-se en el trànsit és per l'alteració momentània de la visibilitat per la pols que s'aixeca amb els treballs.

A més, quedarà a la zona una dotació de bombers que podrà activar els semàfors per tallar la circulació si és necessari.

El ministre portaveu, Èric Jover, ha dit en roda de premsa després de la reunió del Govern que el més important és la seguretat de les persones, per la qual cosa, si s'observa l'augment d'algun factor de risc, es tornaran a incrementar els efectius a la zona.

La setmana passada ja es va començar a bombar l'aigua que s'anava acumulant en el forat produït pel despreniment, que va ser el que més danys va causar quan es va produir.

Jover ha recordat que els estudis van determinar que el despreniment no va ser per causes naturals i que, una vegada s'hagin determinat les responsabilitats, el Govern demanarà que se sufraguin les despeses, que de moment s'estan pagant amb diners públics.

TREBALLADORS AUTÒNOMS

El Govern també ha aprovat el reglament que desenvolupa la cotització dels treballadors per compte propi i dóna continuïtat a la nova Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

El text té la voluntat de fer més proporcional la cotització sobre la base dels seus ingressos, i no al salari mitjà andorrà.

El Reglament preveu mecanismes més fàcils i garantistes, segons el ministre portaveu, per acollir-se als nous trams de cotització.

VIATGES DE MINISTRES

El ministre portaveu ha informat que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha viatjat a Turquia per participar en la Fira Internacional d'Esmirna, amb l'objectiu de donar a conèixer les oportunitats d'inversió que ofereix Andorra, i trobar sinergies amb els seus homòlegs.

D'altra banda, el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, viatjarà dilluns que ve a L'Ospitalet (França) per veure el resultat de les actuacions que s'han realitzat en el corredor d'allaus H4.

Els treballs volen reduir el risc d'allaus a la zona, i el projecte s'ha finançat amb quatre milions d'euros, dos dels quals provenen de fons europeus (Feder), i els altres dos es reparteixen a parts iguals entre França i Andorra.