Publicat 11/06/2020 20:20CET

El Govern d'Andorra calcula recaptar 83 milions menys en impostos pel Covid-19

El minsitro de Finances, Eric Jover, en la compareixença davant la comissió de Finances i Pressupost del Consell General.
CONSELL GENERAL/EDUARD COMELLAS

   L'ISGlobal de Barcelona col·labora en l'anàlisi de les dades del doble cribratge massiu

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 11 juny (EUROPA PRESS) -

   El Govern d'Andorra calcula recaptar 83,2 milions d'euros menys en impostos a causa de la crisi provocada per l'emergència sanitària del Covid-19, segons ha informat el ministre de Finances, Eric Jover, en seu parlamentària.

   Segons la presentació que ha realitzat davant els consellers generals i parlamentaris de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, la caiguda de la recaptació en impostos directes serà de 12,9 milions d'euros; per imposició indirecta, el menyscapte es calcula de 68,4 milions d'euros.

   Més concretament, per l'Impost General Indirecte (IGI) --l'IVA andorrà--, el Govern calcula recaptar 27,1 milions menys del previst al pressupost de l'Estat; altres 30,7 milions es deixaran d'ingressar per la taxa sobre el trànsit exterior i 10,6 milions en impostos especials.

   Per l'Impost de Societats es deixaran d'ingressar 8,6 milions d'euros, per l'IRPF 3,9 milions i per l'Impost sobre la Renda dels No Residents es deixaran de percebre 0,4 milions.

   D'altra banda, la despesa a la que s'ha hagut de fer front per part del Ministeri de Salut a causa de la pandèmia del coronavirus ascendeix a 4,1 milions d'euros; als quals cal sumar altres 1,7 milions que ha gastat el Servei Andorrà d'Assistència Sociosanitària.

   Els programes de suport econòmic i social per pal·liar els efectes de la crisi causada pel coronavirus suposen una despesa de més de 59 milions d'euros; l'Estat també haurà d'afrontar un augment de les despeses financeres d'altres 0,4 milions d'euros.

COL·LABORACIÓ DE L'INSITUTO DE SALUT GLOBAL DE BARCELONA

   El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha destacat que l'Institut de Salut Global de Barcelona s'ha interessat pel doble cribratge de la població andorrana amb proves serològiques d'anticossos i col·labora en l'anàlisi de les dades obtingudes.

   Ho ha fet en la roda de premsa oferta per presentar algunes conclusions de l'estudi realitzat, entre les quals es destaca l'elevada participació de la població --el 90,8%-- en el cribratge.

   L'encarregat de presentar les conclusions ha estat el director d'Actua Innovació --institució público-privada que cerca fomentar la innovació al país--, Marc Pons, que ha assenyalat que no s'han observat "variacions significatives" de la incidència del Covid-19 entre trams d'edat o sexe.

   L'estudi ha permès detectar 78 casos d'infecció activa que podrien haver generat 367 potencials nous casos, segons ha apuntat Pons.

   Per la seva banda, el ministre de Salut ha manifestat que "és excepcional" que amb una incidència de la malaltia elevada, d'1.100 casos per 100.000 habitants --semblant a la incidència de Madrid-- no es col·lapsés el sistema sanitari i la taxa de letalitat s'hagi mantingut baixa.

el més llegit

 1. 1

  Entitats socials reclamen a l'Ajuntament de Reus que impulsi un protocol d'empadronament de domicili no fix

 2. 2

  Xavier Pericay es dona de baixa com a afiliat de Ciutadans

 3. 3

  La Paeria obrirà el pavelló 3 de Fira de Lleida a partir de dilluns per atendre persones vulnerables

 4. 4

  Denunciat penalment per vendre roba furtada d'una botiga de l'Eix Comercial de Lleida

 5. 5

  El brot de covid de l'Hospital d'Amposta fa confinar 6 metges i obliga a reestructurar les Urgències del centre

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés