Publicat 22/09/2021 19:07CET

El Govern d'Andorra aprova la pròrroga forçosa dels lloguers el 2022

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy
GOVERN D'ANDORRA

També l'increment del 3,2% del salari mínim i de les pensions per sota d'aquest

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 22 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha aprovat un nou projecte de llei per forçar la pròrroga dels contractes de lloguer que vencin durant el 2022, segons ha explicat el ministre titular de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, en una roda de premsa aquest dimecres.

Es tracta d'un text semblant al dels anys anteriors i que preveu que tan sols es puguin actualitzar els preus segons l'índex de preus al consum (IPC), amb l'objectiu de "protegir" les famílies arrendatàries.

El projecte, que serà aprovat pròximament pel Consell General --parlament--, on la coalició de govern té la majoria absoluta, preveu algunes excepcions a la prorroga forçosa.

Es podran concloure contractes per cedir l'habitatge al Govern per a usos socials, i en cas de recuperar el bé per a ús de familiars de fins a segon grau de consanguinitat; també queden exempts de la pròrroga els lloguers d'habitatges que es troben per sobre dels 1.500 euros mensuals.

Aquest any s'inclou una nova excepció per als habitatges que han estat prorrogant forçosament el contracte de lloguer des del 2019, i se'ls permet actualitzar el preu fins a un màxim del 10% sempre que es faci un nou contracte per a cinc anys.

INCREMENT DEL SALARI MÍNIM I PENSIONS BAIXES

L'executiu aprofita aquest projecte de llei de mesures de protecció i flexibilització del mercat d'arrendament d'habitatge, de les condicions essencials dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu per incrementar un 3,2% les pensions més baixes, que es troben per sota del salari mínim interprofessional.

Vinculat a aquest augment, el Govern ha anunciat que decretarà el mateix increment per al salari mínim, amb l'objectiu d'anar-lo acostant al 60% del salari mitjà.

Segons els càlculs exposats per Filloy, el 60% del salari mitjà se situaria al voltant dels 1.273 euros, i amb l'increment del 3,2%, el salari mínim per al 2022 serà de 1.157,36 euros.

HABITATGES DE PREU ASSEQUIBLE

Finalment, el projecte de llei aprovat aquest dimecres pel Consell de Ministres regula les condicions essencials dels habitatges de preu assequible, concepte definit per la llei de l'Institut Nacional de l'Habitatge.

Amb aquest text, es defineix el preu assequible com la renda de lloguer igual o inferior a la que aprovi el Govern amb aquesta finalitat, que serà un 25% inferior al preu de mercat, prenent com a referència el fitxer de dades dels contractes de lloguer d'habitatges que s'ha de crear complint amb la llei de l'Institut de l'Habitatge.

El projecte de llei de mesures de protecció i flexibilització del mercat d'arrendament d'habitatge, de les condicions essencials dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu obliga l'executiu a aprovar un reglament per al càlcul del preu assequible i els requisits que aquests habitatges hauran de tenir.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés