Publicat 02/12/2020 21:11CET

El Govern d'Andorra aprova allargar els ERTO fins al juny del 2021

El ministre Portaveu i de Finances d'Andorra, Eric Jover, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa d'Andorra, Jordi Gallardo.
SFG

   El projecte de llei de mesures excepcionals pel Covid-19 es debatrà aquest divendres

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 2 des. (EUROPA PRESS) -

   El Govern d'Andorra ha aprovat un nou projecte de llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d'emergència sanitària causada pel Covid-19, per la qual es podran allargar els ERTO fins a finals del mes de juny del 2021.

   Així ho ha anunciat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la compareixença per explicar els acords adoptats pel Consell de Ministres celebrat aquest dimecres.

   El text contempla un paquet de mesures amb l'objectiu de "evitar acomiadaments i la destrucció del teixit productiu", alhora que acompanyar a empreses i treballadors en la reactivació de l'economia, ha manifestat el titular d'Economia i Empresa.

   El projecte de llei ja s'ha entrat a tràmit parlamentari per via d'extrema urgència i serà debatut per a la seva aprovació al Consell General --parlament-- divendres que ve, on els grups que donen suport al Govern sumen majoria absoluta.

   L'allargament de les Suspensions Temporals de Contracte de Treball i les Reduccions de Jornada Laboral --l'equivalent als ERTO a Andorra-- serà vigent fins 90 dies després de la declaració de la fi de la situació d'emergència, amb el 30 de juny com a màxim.

   Es podran beneficiar dels ERTO les empreses que tinguin l'activitat principal suspesa obligatòriament per decret o que "estigui afectada per impediments lligats a les restriccions per mesures decretades i que demostrin una baixada significativa de la xifra de negoci", especifica en un comunicat el Govern.

   La baixada de la xifra de negoci haurà de ser igual o superior al 50% en l'acumulat dels tres mesos naturals anteriors a la presentació de la sol·licitud inicial per beneficiar-se del programa, en comparació al mateix període de l'any anterior; o d'entre el 30% i el 50% en els 12 mesos anteriors.

   També s'inclouen aquells sectors afectats per les mesures adoptades per les autoritats estrangeres "que limiten l'arribada de turistes".

   En l'àmbit laboral, també s'estableix que el temps no treballat a compensar pel treballador, generat entre l'1 de gener i el 20 de juny del 2021, es podrà recuperar al llarg de tot el 2021, igual que les hores generades el 2020 també es poden compensar fins al 31 de desembre de 2021.

   D'altra banda, la suspensió de contractes de treball per causa de força major no és aplicable per la suspensió temporal de l'activitat de les empreses per la situació d'emergència sanitària.

   Per als autònoms es manté una prestació econòmica en cas que l'activitat sigui suspesa obligatòriament per decret o que es justifiqui una reducció significativa de la xifra de negoci.

MESURES SOBRE ELS LLOGUERS

   A més, també es mantenen les ajudes als lloguers dels locals comercials: serà del 75% per a les empreses amb l'activitat suspesa; i pels quals acreditin una baixada de la xifra de negoci poden sol·licitar una reducció del 50% fins al 31 de març.

   Per als afectats per ERTO o en situació d'atur amb motiu de la crisi sanitària, s'estableix una reducció del lloguer de l'habitatge del 10%, que pot arribar al 20% en casos de famílies monoparentals, d'autònoms amb l'activitat suspesa i percebent la prestació econòmica, o en què la unitat de convivència demostri una reducció global dels ingressos superior al 10%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés