Actualitzat 14/04/2015 16:03

El Govern culmina la seva proposta de relacions al Mediterrani i la traslladarà a la UE

El portavoz del Govern, Francesc Homs
Foto: EUROPA PRESS

Defensa atendre les diferències de cada país i potenciar la UpM i les regions

   BARCELONA, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha presentat aquest dimarts la proposta definitiva que traslladarà a la UE sobre relacions dels països de la Unió amb els de l'est i el sud, un àmbit que el Govern aposta per atendre les diferències de cada país veí, així com per potenciar el paper de la Unió pel Mediterrani (UpM) i el pes de les regions i les ciutats en el disseny d'aquestes polítiques.

   En roda de premsa després del Consell Executiu, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha dit que ja s'ha tancat aquesta proposta, que ara es tramitarà de manera corresponent davant de les institucions europees en el marc del procés obert per a aportacions en el redisseny de la Política Europea de Veïnatge (PEV).

   La proposta, que ha avançat Europa Press, es traslladarà a la CE per part del representant permanent del Govern davant de la UE, Amadeu Altafaj, i s'emmarca a l'interès de l'executiu català de jugar un paper internacional cada cop més gran.

   Des de la Generalitat s'entén que aquesta comprensió dels interessos diferenciats de cada soci no ha de fer perdre de vista que la PEV ha de ser una proposta global, per la qual cosa aposta per més integració d'aquesta estratègia comunitària amb la política exterior i de seguretat comuna i amb la política de seguretat i defensa comuna.

   La proposta es presenta després que Barcelona acollís dilluns una reunió dels ministres europeus d'Exteriors amb els seus socis de la ribera sud del Mediterrani per abordar el futur de la seva relació i els desafiaments comuns, com el terrorisme i la immigració, dins del procés iniciat per revisar la política europea de veïnatge.

EL PAPER DE LES REGIONS

   Potenciar el paper de la UpM és una de les demandes que traslladarà la Generalitat a la UE, en la línia de la seva defensa que les autoritats regionals i locals puguin contribuir a definir prioritats i objectius a la zona del Mediterrani, a concretar projectes, i a augmentar la visibilitat i el coneixement de la política europea de veïnatge.

   Des del Govern lamenten que fins ara les institucions multilaterals desplegades a la zona han tingut un marcat caràcter intergovernamental, sense donar a les ciutats i regions el paper que els correspon; un rol --apunten-- al qual sí al·ludia la Declaració de Barcelona del 1995.

   Precisament el 20 aniversari d'aquesta declaració és --esgrimeixen-- una bona oportunitat per situar la UpM en el centre de les relacions entre Europa i els països del sud i de l'est del Mediterrani, ja que entenen que aquesta institució pot aportar valor a la dimensió regional de la nova estratègia de veïnatge.

   La Generalitat considera que la UpM, malgrat les seves limitacions polítiques i pressupostàries, és l'expressió més avançada de política multilateral al mediterrani, i pot ser un agent important perquè els països àrabs s'involucrin més en la política euromediterrània i es puguin fer les reformes de la nova PEV.

   Per això, al·leguen que cal donar al secretariat de la UpM una dimensió més global, així com augmentar la seva capacitat operativa incrementant els recursos de la PEV destinats a aquesta institució, cosa que li permetria funcionar sense dependre tant de projectes finançats per altres institucions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés