Publicat 5/8/2019 12:44:08 +02:00CET

El Govern critica que Catalunya va rebre menys recursos el 2017 que la mitjana amb el finançament actual

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, en una foto d'arxiu.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha criticat que Catalunya va rebre el 2017 menys recursos que la mitjana a través del model de finançament actual, malgrat contribuir per sobre de la mitjana, ha informat en un comunicat aquest dilluns.

Ho ha extret de les dades de liquidació publicades pel Ministeri d'Hisenda, que situen Catalunya com el desè territori en recursos rebuts i el tercer en aportació per habitant al sistema de finançament.

El departament ha indicat que Catalunya està 19,9 punts per sobre de la mitjana en ingressos retribuïts i 1,1 punts per sota en la posterior redistribució.

Ha subratllat que Catalunya ha quedat per vuitè exercici consecutiu per sota de la mitjana territorial en recursos per habitant rebuts i que només va estar per sobre de la mitjana el 2009, el primer any d'aplicació del model.

La posició de Catalunya empitjora si es té en compte l'impacte del diferencial de preus: passa de la tercera posició a la catorzena --la penúltima-- i se situa un 11,1% per sota de la mitjana del model actual.

"REPARTIMENT ARBITRARI"

"Les dades de la liquidació del 2017 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten el repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats", ha defensat la Conselleria.

Ha agregat que mentre que Catalunya perd "sempre" entre set i vuit posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant.

el més llegit

 1. 1

  La Generalitat farà cribajes massius de Covid-19 en dos barris de Barcelona

 2. 2

  Apartaments turístics de Girona impulsen una campanya a TikTok per recuperar visitants

 3. 3

  Mollet del Vallès (Barcelona) farà més PCR a contactes de positius aquesta setmana

 4. 4

  Tallada la línia R3 entre Torelló (Barcelona) i Ripoll (Girona) per un atropellament

 5. 5

  La Conselleria de Territori integrarà la C-31 al seu pas per Cunit (Tarragona)