Actualitzat 27/05/2014 15:17

El Govern crea un registre de catalans a l'estranger però ho desvincula de la consulta

Consellers de la Generalitat Frances Homs, Santi Vila
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha acordat aquest dimarts crear un registre de catalans que viuen al estranger, iniciativa que ha desvinculat de la consulta sobiranista que vol fer l'executiu català el pròxim 9 de novembre.

"No té una vinculació estricta" amb la consulta, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha instat el Govern espanyol a no posar traves a la creació d'aquest registre.

Ha concretat que "des del 1996" estava previst per llei fer aquest registre i que fins ara no s'havia decidit formalitzar-lo, i ha precisat que e ls ciutadans que desitgin inscriure's a ell podran iniciar els tràmits a partir del 3 de juny per via electrònica.

Segons Homs, la finalitat d'aquest registre és permetre al Govern tenir coneixement de les demandes i necessitats dels catalans dirigents a l'exterior, per desenvolupar les línies d'actuacions i els programes adequats.

S'estima que hi ha uns 200.000 catalans que viuen a l'estranger, i segons Homs, el Govern també ha de fer polítiques públiques dirigides a aquest col·lectiu, i ha lamentat que en aquest àmbit, el Govern espanyol "ni fa ni deixa fer" res a la Generalitat.

Per al Govern, és una "assignatura pendent" dirigir-se a aquest col·lectiu, i ha destacat que per fer la inscripció, els ciutadans hauran d'omplir primer un formulari electrònic en la pàgina web de la Secretaria d'Afers Estrangers i de la Unió Europea de la Generalitat i després enviar per correu postal la documentació requerida.

CONDICIÓ POLÍTICA DE CATALANS

Es tracta d'un registre de caràcter voluntari, que es dirigeix "a les persones que tenen la condició política de catalans d'acord de manera que estableix l'Estatut".

La tenen aquells ciutadans amb nacionalitat espanyola que resideixin fora de l'Estat, que estan donats d'alta en els registres dels serveis consultessis espanyols i que el seu últim empadronament ha estat en alguna població de catalana.

També s'inclouen aquelles persones descendents de catalans amb nacionalitat espanyola que mai han residit a Espanya però que tenen com a municipi d'adscripció una població catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés