Actualitzat 22/2/2019 16:43:50 +00:00 CET

El Govern central troba una "insensatesa" que Arrimadas viatgi a Waterloo per "internacionalitzar la tensió"


Eduardo Parra - Europa Press

Reivindica el diàleg i subscriu les paraules del rei que no es pot "apel·lar a una suposada democràcia per sobre del dret"

MADRID, 22 Feb. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern central i ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha criticat aquest divendres el viatge que farà aquest diumenge a Waterloo (Bèlgica) la portaveu de l'Executiva de Ciutadans i líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, per dir a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, fugit de la justícia espanyola, que la República catalana "no existeix".

"Ara que el Tribunal Suprem està fent la seva tasca, no és assenyat anunciar un viatge a Waterloo per insistir en una política de confrontació que només beneficia els radicals", ha declarat la portaveu del Govern espanyol en referència al judici als líders independentistes pel seu paper en el procés sobiranista.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha afirmat que anant fins la casa on resideix Puigdemont, Inés Arrimadas i la resta de diputats del Parlament que l'acompanyaran contribueixen a "internacionalitzar la tensió i el dany causat per l'independentisme", la qual cosa li sembla "una insensatesa" tenint en compte que diuen defensar l'acció de la justícia.

La dirigent de Cs no pretén reunir-se amb l'expresident català --que va ser processat pel Suprem però va marxar d'Espanya per evitar ser empresonat i jutjat--, i es limitarà a fer unes declaracions a la premsa a Waterloo per recordar-li "que la República no existeix, que no és president de res, simplement un fugit de la justícia" i que "la majoria de catalans volen continuar sent catalans, espanyols i europeus".

EL GOVERN CENTRAL APOSTA PER LA MODERACIÓ I LA CONVIVÈNCIA

Celaá ha assenyalat que el Govern central ha apostat per la "sensatesa", la "moderació", la "convivència" i la "responsabilitat" enfront de "les falsedats del relat independentista" i els qui aixequen "un mur d'enfrontament", i "seguirà defensant l'ordre constitucional". "No ens allunyarem ni un mil·límitre d'aquest principi. Diàleg i llei, com vam dir des del primer dia", ha subratllat.

En aquest sentit, ha insistit que el diàleg és "l'única eina" que existeix per "treballar en democràcia" i per poder abordar la qüestió de Catalunya "dins de la Constitució". A més, el Govern espanyol creu que "aquest diàleg va donant els seus fruits i es veuran", ha afegit.

La portaveu ha recordat el discurs que va pronunciar aquesta setmana el rei Felip VI en la clausura del Congrés Mundial de Dret a Madrid, on va advertir que "no és admissible apel·lar a una suposada democràcia per sobre del dret, perquè sense el respecte a les lleis no existeix ni convivència ni democràcia, sinó inseguretat, arbitrarietat i, en definitiva, fallida dels principis morals i cívics de la societat".

Segons Celaá, el que va explicar el rei "bé ho saben les forces independentistes, que no han aconseguit ni una sola de les seves exigències anticonstitucionals", i també la resta de partits amb representació parlamentària, perquè "no es pot aspirar a una aplicació punitiva i perpètua de la llei contra els qui no pensen igual". "En un estat de dret, ni la llei pot ser il·legal ni la justícia injusta", ha postil·lat.

LA VAGA A CATALUNYA "NO VA SER UN ÈXIT"

Respecte a la vaga general que es va dur a terme aquest dijous a Catalunya per protestar contra el judici als polítics independentistes al Tribunal Suprem, la ministra ha afirmat que les dades de seguiment indiquen que "no va ser un èxit".

Al seu parer, això és conseqüència del diàleg impulsat per l'Executiu de Pedro Sánchez a Catalunya i que la ciutadania "sap que les autoritats catalanes han de sortir de la quimera" i que en política es treballa "en el marc de la llei i de la Constitució".

Sobre els disturbis i els talls de carrers i carreteres, Celaá ha dit que, al final, els qui van dur a terme aquestes accions "no van poder aturar Catalunya" i tampoc aconseguiran que s'ignori el fet que "l'independentisme no té la majoria social" en aquesta comunitat.