Actualitzat 12/5/2020 10:03:32 +00:00 CET

El Govern central també tancarà la frontera marítima i aèria dins de l'àrea Schengen

Policies portuguesos de la Guàrdia Nacional Republicana (GNR) fan controls a la frontera amb Portugal, a Fuentes de Oñoro (Salamanca/ Castella i Lleó/ Espanya) 17 de març del 2020.
Manuel Ángel Laya - Europa Press - Archivo

Els residents a Espanya que vulguin tornar al país hauran d'acreditar el seu domicili habitual

MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern central tancarà la frontera marítima i aèria i prorrogarà els controls a les fronteres interiors terrestres a partir d'aquest divendres, segons consta en una ordre que signa el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i ha publicat aquest dimarts el BOE.

L'ordre s'emmarca en les mesures que ha adoptat l'executiu per controlar l'epidèmia i serà vigent fins el 24 de maig. Fins llavors només es deixarà entrar a Espanya ciutadans espanyols, treballadors transfronterers, i els qui acreditin, documentalment, causes de força major o situació de necessitat.

A més, l'executiu estableix que els residents a Espanya que desitgin tornar al país hauran d'acreditar el seu domicili habitual. "Convé recordar que el simple fet de posseir un habitatge no acredita la residència a Espanya", avisa el text.

Aquest precepte s'adreça especialment als residents a l'exterior que podrien entrar en contradicció amb les limitacions de mobilitat internes que fixa l'estat d'alarma. Les autoritats col·laboraran amb els operadors i altres estats membres i associats a Schengen per impedir que viatgin a Espanya.

UNA MESURA "PROPORCIONADA A LA GRAVETAT DE LA SITUACIÓ"

La restricció no s'aplicarà al transport de mercaderies per assegurar la continuïtat de l'activitat econòmica i preservar la cadena de proveïment. Tampoc no afectrà el personal estranger acreditat membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya.

El Govern espanyol argumenta que l'evolució de la crisi sanitària i la durada previsible del procés de desescalada continua requerint que les mesures restrictives vigents en territori espanyol s'acompanyin d'altres proporcionals a les fronteres interiors.

L'executiu ha explicat que aquesta mesura, que s'hauria d'haver comunicat amb quatre setmanes d'antelació, s'ha traslladat en un termini més curt de temps a conseqüència de la "impresivilitat de l'evolució" de la malaltia.

Així, la mesura es considera "proporcionada a la gravetat de la situació i congruent amb el manteniment dels controls que s'han restablert a les fronteres interiors" de catorze estats membres i associats a l'espai Schengen.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 2. 2

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 3. 3

  Coronavirus.- Barcelona destina 1 milió per incentivar la rebaixa de lloguers comercials

 4. 4

  Coronavirus.- Toni Ruiz (Mango) veu "poc sentit a tornar-se bojos" amb rebaixes en la desescalada

 5. 5

  L'AMB reactiva l'aplicació d'aparcament metropolità