Actualitzat 18/10/2018 17:51:29 CET

El Govern central recalca a la Generalitat que no canviarà la regla de despesa i que compensi als seus funcionaris

Meritxell Batet es reuneix amb Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals
Eduardo Parra - Europa Press

Puigneró reclama que el català sigui requisit per als funcionaris de l'Estat i Batet s'obre a augmentar els llocs pels quals és un mèrit

MADRID, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol ha recalcat a la Generalitat de Catalunya que no flexibilitzarà el compliment de la regla de despesa per a les comunitats autònomes i que si vol retornar als funcionaris les pagues extres no pagades el 2013 i 2014, pot prioritzar aquesta despesa als seus Pressupostos autonòmics i abonar-les, però sempre dins dels marges d'estabilitat.

Així ho ha explicat aquest dijous la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, al conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, durant la reunió de dues hores que han mantingut a la seu del Ministeri, a Madrid.

Puigneró ha plantejat a Batet la seva reivindicació que es flexibilitzi el compliment de la regla de despesa perquè la Generalitat faci front a aquests pagaments, que ja ha acordat amb els sindicats i que sumen en total uns mil milions d'euros.

Aquesta regla impedeix a les administracions públiques incrementar la despesa pública per sobre del que creixi el seu PIB, segons estableix la Llei d'Estabilitat Pressupostària, i la Generalitat demana que s'ampliï aquest marge per afrontar els pagaments de les extres.

Fonts del ministeri han explicat, no obstant això, que Batet ha respost que aquesta regla no es relaxarà, com no s'ha relaxat per a la resta de comunitats; altres autonomies han donat prioritat a aquest assumpte als seus Pressupostos i han retornat ja les extraordinàries que es van eliminar amb la crisi econòmica, el mateix camí que podria seguir Catalunya.

PRESSUPOSTOS I POLÍTICS PRESOS

En declaracions als mitjans de comunicació després de la trobada, Puigneró ha admès que la resposta de Meritxell Batet ha estat "bastant taxativa" sobre aquest tema i que li sorprèn que un govern socialista no accepti canviar la Llei d'Estabilitat quan va votar contra ella al Congrés.

Ha dit que "tancada aquesta via", la Generalitat en buscarà d'altres per fer efectiva la devolució de l'extra i que treballa ja en un calendari amb els sindicats, ja que és impossible retornar-ho tot de cop.

El conseller, que ha qualificat la reunió de molt cordial, ha explicat que el govern català mantindrà sobre la taula l'exigència que s'aprovi una excepció a la regla de despesa, la qual cosa podria fer-se a través dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Dit això, Jordi Puigneró ha explicat que qualsevol acord pressupostari està supeditat al fet que el Govern socialista tingui el gest que li exigeixen el PDeCAT i ERC amb els polítics catalans a la presó preventiva.

"Formo part del Govern i ja li puc dir que si no hi ha gestos sobre la presó preventiva serà molt difícil un suport als Pressupostos de l'Estat", ha reiterat, preguntat sobre aquest tema.

ELS FUNCIONARIS DE L'ESTAT I EL CATALÀ

Al marge d'aquesta qüestió, ambdues parts han acordat treballar en la retirada del recurs d'inconstitucionalitat contra l'Agència Catalana de Ciberseguretat i també sobre el coneixement del català per part dels funcionaris de l'Estat que treballen en aquesta comunitat.

Puigneró ha dit referint-se a aquesta última qüestió que Batet s'ha compromès a estudiar la fórmula perquè "el català no només sigui un mèrit sinó també un requisit, sobretot en els llocs d'atenció al ciutadà".

No obstant això, fonts del ministeri han explicat a Europa Press que la ministra s'ha mostrat disposada a estudiar si cal augmentar el nombre de places en les quals el català és un mèrit i superar el 2% actual, sempre de cara a futures ofertes públiques d'ocupació.

El ministeri ha signat amb els sindicats de la funció pública el primer acord sobre mobilitat dels funcionaris que inclou que el coneixement de les llengües cooficials es valori en els concursos de trasllat i promoció.

el més llegit

 1. 1

  Llencen a terra el bust de Lluís Companys de Lleida en un acte vandàlic

 2. 2

  Distensió i xerrades animades en la rebuda de Sánchez a la delegació de la Generalitat

 3. 3

  Comissen més de 80 quilos d'haixix en un control de trànsit a Granollers (Barcelona)

 4. 4

  Confirmat un segon cas de coronavirus a Catalunya

 5. 5

  La Generalitat repararà els ports d'Arenys de Mar i Sant Carles de la Ràpita afectats pel Gloria