Publicat 22/8/2020 13:12:53 +02:00CET

El Govern central presentarà aviat una llei per "saldar un deute amb l'exili" pel franquisme

La vicepresidenta primera del Govern, ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo.
María José López - Europa Press - Archivo

MADRID, 22 ago. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta primera del Govern central, Carmen Calvo, ha homenatjat aquest dissabte a França l'últim espanyol supervivent del camp de concentració de Mauthausen, Juan Romero, i ha anunciat que Espanya "saldarà el seu deute pendent amb l'exili" amb una futura llei que es presentarà en el Congrés en pocs dies.

"La democràcia espanyola té un deute pendent amb l'exili que se saldarà en una futura llei d'imminent presentació al Congrés", ha revelat Calvo durant la seva compareixença en aquest homenatge a Juan Romero, de 101 anys.

El juliol, la vicepresidenta primera va desvetllar que el seu ministeri estava treballant en un nou projecte de llei de Memòria Democràtica, que vindria a ampliar l'anterior llei de Memòria Històrica aprovada per José Luis Rodríguez Zapatero. Segons va explicar la pròpia vicepresidenta, la seva idea era que el document pogués començar la seva tramitació parlamentària a la tardor.

Aquest text permetria la creació de fons per reobrir fosses, un banc d'ADN per a les víctimes del franquisme i la "resignificació del Valle de los Caídos". Així mateix, segons va comentar el propi Executiu amb la citada llei es podran il·legalitzar associacions franquistes tals com la Fundació Francisco Franco.

JUAN ROMERO, "GRÀCIES PER LA TEVA VIDA"

Carmen Calvo ha volgut reivindicar aquesta llei durant l'homenatge a Juan Romero a la localitat francesa d'Ay-Champagne. En un acte dut a terme en el consistori del municipi, la vicepresidenta li ha lliurat la declaració de reparació i reconeixement personal, que acredita la seva trajectòria en la lluita contra el franquisme i el feixisme a Europa.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha volgut agrair a Juan Romero la seva "lluita contra el franquisme" i la seva "defensa de la democràcia". "Mai farem prou, sempre estarem en deute amb els antifeixistes espanyols que van pagar amb la seva vida. Gratitud eterna des de la democràcia espanyola", ha subratllat Calvo.

Així mateix, ha volgut tenir unes paraules de record pels gairebé "10.000 compatriotes" que van estar en els camps de concentració i ha cridat a no perdre "la memòria i el rumb de la defensa tancada de la democràcia".

La vicepresidenta també ha agraït la tasca de les associacions que han mantingut "viu l'ordre i la memòria" i ha posat en valor l'esforç de les famílies d'aquests exiliats per seguir mantenint el "fil conductor" amb Espanya.

Calvo ha fet un al·legat reivindicant la trajectòria vital de Juan Romero i assegurant que és un "exemple per a molts espanyols" ja que ha ofert un "reguero d'horitzó i d'orientació". "Ets, entre els espanyols, un dels millors", ha conclòs la vicepresidenta.

A l'homenatge també han assistit autoritats municipals i ha estat marcat per les mesures imposades pel coronavirus, com la mascareta i el distanciament social.