Publicat 27/9/2019 14:08:09 +02:00CET

El Govern central no veu que es donin les circumstàncies per aplicar el 155, però avisa: "si es donessin ho faria"

El Gobierno aprobará la fecha de la exhumación de Franco el próximo viernes si recibe a tiempo la sentencia del Supremo
Óscar Cañas - Europa Press

MADRID, 27 set. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Educació en funcions i portaveu del Govern central, Isabel Celaá, ha volgut enviar aquest divendres un missatge de "serenor i fermesa" contra el que va passar dijous al Parlament de Catalunya i ha precisat que "si es donessin les circumstàncies" per aplicar l'article 155, l'executiu central "ho faria".

Celaá ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què ha recalcat la ferma decisió de l'executiu de recórrer els acords que van aprovar dijous els independentistes al Parlament català en suposar una "clara extralimitació i atac a la convivència entre catalans".

Es tracta dels acords de la cambra legislativa catalana, que van tirar endavant amb els vots d'ERC, JxCat i la CUP, en els quals demanen la sortida de la Guàrdia Civil de Catalunya, acorden una resposta institucional contra la sentència del procés i reclamen una amnistia total per als polítics presos.

La portaveu del Govern espanyol ha deixat clar que l'executiu no deixarà de banda la seva proposta de "diàleg" per solucionar un problema que, ha dit, "implica a tothom i pot empassar-se una generació d'espanyols i catalans en una roda de constant divisió".

Però ha advertit també que, encara que "la Constitució és la nostra eina comuna per al diàleg", també "ho serà si calgués per defensar els nostres valors i el nostre sistema contra aquells que vulguin vulnerar-lo".

"NO S'HA VULNERAT LA LLEI NI PERJUDICAT L'INTERÈS GENERAL"

No obstant això, creu que ara no es donen les "circumstàncies" per aplicar l'article 155 perquè no s'han vulnerat lleis i no s'ha perjudicat "greument l'interès general", perquè el que es va aprovar dijous al Parlament no eren lleis, sinó "proposicions no de llei".

El Govern espanyol té previst impugnar les resolucions que es van aprovar dijous al Parlament català. Per això, un cop es publiquin oficialment, donarà la instrucció a l'Advocacia de l'Estat amb la finalitat que n'estudiï el contingut i puguin ser impugnades.

Aquest govern, ha recalcat Celaá, "no està disposat a consentir un atac a la Constitució i a l'Estatut d'autonomia". La resposta, ha insistit, serà de "respecte i diàleg" davant la crispació i "dels que vulguin recorre el camí desordre o fins i tot de possible violència".