Publicat 28/5/2020 12:27:28 +02:00CET

El Govern central no descarta una obertura de les fronteres "asimètrica"

La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, compareix davant la Comissió d'Afers Exteriors del Senat, Madrid (Espanya), 21 de maig del 2020.
Pool

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol no descarta la possibilitat d'obrir les fronteres de manera "asimètrica" per permetre que les comunitats autònomes que es troben en una situació de control òptima de la pandèmia rebin turistes abans que les que van per darrere en el procés de desescalada.

"No excloem la possibilitat que es pugui fer l'obertura de manera asimètrica, de la mateixa manera que la desescalada", ha afirmat aquest dijous la ministra d'Afers Exteriors, González Laya, en una entrevista de RNE que ha recollit Europa Press.

En tot cas, ha recalcat que el més important és decidir els criteris que permeten l'obertura, una cosa que l'executiu vol pactar amb els socis europeus. "Es podria imaginar una obertura asimètrica de la mobilitat dins de l'espai Schengen, però el més important no és això sinó els criteris", ha argumentat.

Laya ha explicat que la Comissió Europea, en les seves recomanacions sobre la reobertura de fronteres, permet reobrir les regions, però que el més important és "definir en quines condicions es consideren segures" i es poden obrir a la mobilitat.

Aquestes condicions, ha prosseguit, s'han de pactar entre els socis europeus, perquè si cada país decideix els seus criteris probablement s'incorrerà "en un exercici de discriminació i es fragmentarà l'espai Schengen".