Actualitzat 27/07/2021 18:15 CET

El Govern central manté el sostre de despesa en 196.142 milions i el dèficit en el 8,4% aquest any

EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el límit de despesa no financera, conegut com sostre de despesa del pressupost de l'Estat per al 2022, que es manté en els 196.142 milions d'euros en la línia amb la xifra que es va registrar un any abans, i que inclou transferències extraordinàries a les comunitats autònomes i a la Seguretat Social i part dels fons europeus.

A més, el Govern central ha mantingut la seva previsió de dèficit públic, després d'augurar un desajustament del 8,4% del PIB aquest any, i ha establert una taxa de referència de dèficit del 5% el 2022. La ministra ha explicat que en dos anys el dèficit s'haurà reduït més d'un 50%. Excloent els fons europeus, el sostre de despesa se situaria en 169.787 milions d'euros, un 0,7% més.

Així ho ha assenyalat la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha apuntat que el sostre de despesa es manté en màxims històrics i ha destacat que el límit de despesa incorpora una transferència de l'Estat a la Seguretat Social de 18.396 milions.

De la mateixa mnera que el 2020 i 2021, la Comissió Europea ha proposat que les regles que limiten el dèficit i el deute públics dels estats membres continuïn suspeses el 2022 i es tornin a reactivar el 2023, un cop les economies europees hagin recuperat el nivell de PIB anterior a la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus.

Malgrat la suspensió de les regles fiscals, el Govern central assegura que, a mesura que les condicions ho permetin, la política pressupostària, que es mantindrà expansiva l'any vinent, es reorientarà cap a posicions fiscals "més prudents" que reafirmaran la sostenibilitat de les finances públiques a mitjà termini. Per això, per al 2022 contempla un descens del dèficit públic del 8,4% el 2021 al 5% el 2022.

Montero ha anticipat que sol·licitarà al Congrés dels Diputats que torni a certificar, tal com va fer l'octubre de l'any passat, que aprecia l'existència d'una situació d'excepcionalitat que justifica la necessitat de suspendre aquestes regles de dèficit i de deute i legitima així la decisió de l'executiu, d'acord amb la Constitució i la llei d'estabilitat pressupostària.

Amb l'aprovació del límit de despesa no financera de l'any vinent, es dona el tret de sortida a l'elaboració dels nous pressupostos generals de l'Estat (PGE), que recollirà l'arribada de noves partides dels fons europeus previstos per un import de 75.000 milions aquests tres anys.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés