Publicat 12/04/2019 16:31

El Govern central far un seguiment de l'activitat de Diplocat per si "depassa" el que es permet i malversa fons públics

VÍDEO: Dolores Delgado, sobre la derivació del cas de Carrasco al jutge de violncia de gnere: "No és una agressió"
Marta Fernández Jara - Europa Press

Exteriors ha constatat que algunes 'ambaixades' catalanes s'han extralimitat en les seves funcions i avalua quines eines utilitzar

MADRID, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha afirmat aquest divendres que el Govern espanyol seguir "tots els moviments" del Consell de Diplomcia Pública de Catalunya (Diplocat) per comprovar si la seva activitat depassa el que preveu la llei i incorre en malversació de fons.

"Estem expectants i atents", ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en ser preguntada per l'anunci del Govern que reactiva aquest consorci publicoprivat, que va ser tancat pel Govern de Mariano Rajoy amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a finals del 2017.

En un informe recentment aprovat, el Tribunal de Comptes ha constatat que Diplocat va gastar entre el 2011 i el 2017 un total de 15,8 milions d'euros en diverses activitats, entre les quals més del 74 per cent va tenir com a objectiu "promocionar, publicitar, justificar, promoure o impulsar el procés sobiranista".

Diplocat --que ha aprofitat per dir que mai no ha deixat d'existir jurídicament--, ha anunciat aquest divendres que reprendr les seves activitats amb una promoció internacional del Dia de Sant Jordi. Per aquest motiu, convidar a Barcelona el 23 d'abril 11 periodistes procedents d'Alemanya, Itlia, Grcia, Eslovnia, el Regne Unit, Estnia i Letnia.

Després de les eleccions autonmiques catalanes, el Diplocat ja va celebrar al juny del 2018 un primer acte de constitució. En aquell moment, el ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació va advertir que no es podia prohibir la seva existncia, per que estaria pendent de les seves activitats.

En resposta a una pregunta parlamentria al juliol, el Govern de l'Estat va dir assistir "amb respecte" a la decisió de la Generalitat "de crear una entitat per promoure la seva imatge", per afegia que aquesta "ha de limitar-se a les competncies autonmiques".

També deia esperar que la Generalitat actués conforme amb la llei i, en concret, d'acord amb el que es preveu en la Llei d'Acció i del Servei Exterior de l'Estat del 2014, que pretén garantir la coherncia de l'acció exterior espanyola i els seus diversos actors.

ACTIVITAT DE LES 'AMBAIXADES'

El Govern també vigila estretament, a través del Ministeri d'Exteriors, l'activitat de les delegacions a l'exterior de la Generalitat --les anomenades 'ambaixades'-- i ja ha constatat que algunes d'elles s'han extralimitat en l'exercici de les seves funcions. De fet, est avaluant quines eines pot utilitzar per afrontar-lo, segons les fonts diplomtiques consultades per Europa Press.

Des que va prendre possessió, el Govern de Torra ha anunciat l'obertura d'oficines a Londres, Berlín, Washington, Roma, Ginebra, París, Viena, Tallin, Zagreb, Lisboa, Estocolm i Beirut, que se sumen a la de Brusselles, que no va ser tancada amb l'aplicació del 155.

El primer grup d'aquestes delegacions va ser recorregut per Exteriors, per entendre que la seva obertura no s'havia comunicat conforme amb la llei --la Generalitat allegava que era una reobertura--. El segon grup sí que es va comunicar i el Departament que dirigeix Josep Borrell va informar en contra, per la seva opinió no és vinculant i la Generalitat va poder seguir endavant amb els seus plans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés