El Govern central demana a l'Advocacia que defensi policies i Guàrdies Civils a Catalunya

Publicat 31/10/2019 15:56:15CET
La vicepresidenta del Govern vcentral, a Madrid (España), a 31 de octubre deL 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern central en funcions, Carmen Calvo, ha anunciat aquest dijous que s'ha ordenat a l'Advocacia General de l'Estat que defensi judicialment els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya i que reclami en els procediments penals que s'obrin pels danys en béns en els aldarulls de carrer de grups independentistes.

La defensa en els tribunals no inclou els Mossos d'Esquadra perquè, segons ha explicat Calvo en la roda de premsa després del Consell de Ministres, el Govern central "no pot envair competències que no té" per oferir aquest tipus de protecció en una policia autonòmica. "No existeix cap possibilitat perquè no hi ha cap conveni", ha detallat.

La decisió d'"acompanyar en les dificultats que trobin" els policies i guàrdies civils s'ha encarregat al Ministeri de Justícia que, segons ha precisat la vicepresidenta, ha signat aquest mateix dijous "una encomana" perquè l'Advocacia General de l'Estat es personi en aquesta mena de procediments.

En concret, segons l'exposició de Calvo, els agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat comptaran amb assistència jurídica per part de l'Advocacia General de l'Estat en els casos en què hagin patit "agressions físiques, amenaces o acusacions de denúncies falses".

"El Govern central ha decidit la protecció dels nostres cossos i forces de seguretat de l'Estat", ha dit Calvo, subratllant que l'assistència jurídica s'oferirà en aquells procediments que contra els agents pels actes relacionats en l'exercici de les seves funcions.

En la seva intervenció, Calvo ha afegit que, en l'àmbit de les seves competències, l'Advocacia "també es va personar en nom de l'Administració General de l'Estat en qualsevol procediment penal quan s'hagin produït danys als béns de l'Estat".