Publicat 31/10/2019 15:13:06CET

El Govern central creu que el Parlament ha desobeït el TC i demana que la Fiscalia investigui si hi ha hagut delicte

La vicepresidenta del Govern, ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat en funcions, Carmen Calvo.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha explicat que la mesa del Parlament català ha pogut desobeir l'advertiment del Tribunal Constitucional (TC) que l'aconsellava que no es debatés sobre el dret d'autodeterminació ni sobre la monarquia, per la qual cosa ha reclamat al tribunal que es dirigeixi a la Fiscalia perquè investigui si s'ha comès delicte.

Així ho ha acordat el Consell de Ministres reunit aquest dijous. la mesa del Parlament va admetre la setmana passada a tràmit una proposta de JxCat, ERC i la CUP on reiteraven la disposició a debatre sobre aquests assumptes tot i l'avís del TC que no ho fessin, perquè hi ha sentències prèvies d'aquest tribunal que neguen que puguin fer-ho.

Tot i això, l'assumpte va ser admès a tràmit per la mesa del Parlament català. "Demanem al Constitucional que consideri si s'ha passat aquesta línia, si ha desautoritzat la percepció que ell mateix va fer i que es dirigeixi al Ministeri Fiscal per les conseqüències que pugui tenir", ha afegit.

D'altra banda, el Govern espanyol ha demanat informe urgent al Consell d'Estat per impugnar el debat sobre la sentència del Tribunal Suprem que condemna els polítics jutjats pel procés.

"No correspon a la separació de poders que cap parlament debati una sentència dels tribunals", ha dit Calvo, que ha deixat clar que el Govern central acudirà al Tribunal Constitucional contra aquest debat tot i que el Consell d'Estat no ho comparteixi (els informes no són vinculants per al Consell de Ministres).