Publicat 31/5/2019 11:53:38 +02:00CET

El Govern central autoritza transformar en suc fins a 30.000 tones de préssec per equilibrar l'oferta

Economía.- La producción de fruta de hueso se prevé superior a la campaña pasada, pero inferior a la de 2017
PIXABAY/ _ALICJA_ - Archivo

LLEIDA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha decidit obrir un contingent per transformar en suc préssecs, nectarines, paraguaians, nectarines planes i préssecs plans retirats del mercat i lliurats a entitats benèfiques, amb l'expectativa que contribueixi a l'equilibri entre l'oferta i la demanda davant d'un complicat inici de la campanya d'aquest any, una mesura que l'associació catalana Afrucat ha valorat amb optimisme.

Aquesta mesura consistirà en la retirada d'aquestes fruites per part de les organitzacions de productors per entregar-les a entitats caritatives que signaran contractes amb la indústria per obtenir suc i nèctar i utilitzaran una part de la fruita retirada com a pagament en espècie per fer front a les despeses de transformació, ha informat el Ministeri d'Agricultura, aquest divendres, en un comunicat.

El Ministeri ha fixat una quantitat màxima a retirar de 30.000 tones, que seran finançades en el marc dels programes operatius de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses.

Els imports de l'ajuda als productors per al finançament d'aquestes retirades poden superar els 14,3 milions d'euros.

L'entrega de productes retirats del mercat per part de les organitzacions de productors a les entitats caritatives per a la seva posterior transformació, començarà en els propers dies, una vegada es tanquin els acords entre aquestes entitats i les indústries i organitzacions de productors podran presentar les seves notificacions davant de les comunitats autònomes a partir del 10 de juny.

CATALUNYA

El director general de l'associació empresarial de la fruita dolça de Catalunya Afrucat, Manel Simón, ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del Ministeri que, segons ha explicat a Europa Press, respon una petició que va fer el sector aquest dimarts al Ministeri.

"Múrcia ha plantejat la retirada de la fruita i nosaltres hi hem donat suport perquè això permetrà que quan d'aquí a unes setmanes comencin a comercialitzar-se els préssecs a Catalunya, el mercat estarà alleujat", ha afirmat.

Pel que fa a préssec, nectarina i pavia, l'espècie conreada per a indústria, la collita a Espanya arribarà aquest any a 1.604.360 tones, un 10% més que el 2018 de les quals 520.980 corresponen a Catalunya i un 90% d'aquestes a Lleida.