Publicat 11/9/2019 15:38:10 +02:00CET

El Govern central assegura que els alumnes catalans tenen llibertat i Ciutadans l'acusa de "protegir" els separatistes

La portaveu parlamentària de Ciudadanos,  Inés Arrimadas, durant la sessió de control al Govern en funcions
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 11 set. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Educació i FP, Isabel Celaá, ha defensat, aquest dimecres al Congrés, la "llibertat" dels nens a les escoles catalanes i que el Govern espanyol està "protegint" els seus drets, unes declaracions que no han convençut Ciutadans, que ha acusat l'Executiu de "protegir" els separatistes.

Durant el ple de la cambra baixa, Celaá ha apuntat que el seu departament utilitza "tots els instruments" amb els quals compta l'Estat per "protegir els drets dels nens a les escoles catalanes i a la resta d'Espanya" com, segons ha apuntat, "continuaran fent".

Ha negat, així, les acusacions d'adoctrinament que, en seu parlamentària, ha fet Ciutadans, a través de la seva portaveu Inés Arrimadas. En concret, la diputada ha criticat l'"espionatge" de Plataforma per la Llengua per conèixer quants nens parlen en castellà al pati; a més, el contingut de llibres de text que, segons ha explicat, parlen de Catalunya com un "país més" de la UE o que la regió va tenir "un rei propi fins a l'edat moderna".

"També la propaganda separatista, llaços, estelades i consignes polítiques, però no passa res perquè vostès els protegeixen", ha denunciat Arrimadas, per assenyalar tant el PP com el PSOE pels anys de desistiment en les seves funcions en aquest assumpte.

SENSE DENÚNCIES DURANT EL 155

Celaá creu que Arrimadas està fent una acusació "molt greu", perquè l'adoctrinament suposa un delicte, segons l'article 575 de Codi Penal que, a més, "està relacionat amb el terrorisme". A més, ha retret a la dirigent taronja que no hagi fet aquestes crítiques al Parlament, quan era diputada autonòmica.

La responsable d'Educació ha apuntat, de la mateixa manera, que durant els 7 mesos d'aplicació del 155 no es va registrar cap denúncia de cap família catalana sobre aquesta qüestió i ha recordat a Arrimadas que ja han qualificat de "mala praxi" l'estudi de Plataforma per la Llengua.

En aquest sentit, s'ha referit a aquest "mal anomenat espionatge", per assenyalar que els seus resultats "no tenen valor" perquè "no tenen garanties". Així i tot, ha assenyalat que les dades que dona l'informe són que el 75% dels nens parlen castellà al pati. "Això és perquè tenen llibertat", ha assenyalat Celaá.

Finalment, ha negat que en els llibres de text també hi hagi adoctrinament, i ha indicat que no han rebut queixes dels editors. Celaá s'ha referit a les últimes crítiques d'aquest gremi com a "exemples" puntuals i ha recordat que la resposta del Govern central és reunir-s'hi aquest dimecres.

"L'última notícia que tenim dels editors és que no hi havia adoctrinament", ha dit Celaá per precisar que així l'hi van traslladar el 2018.