Publicat 03/01/2015 12:52

El Govern central assegura que el cànon a les biblioteques públiques no obliga a pagar a autors ni a usuaris

Biblioteca, libros, libro, lectura, estantería
EUROPA PRESS

MADRID, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern assegura que el cànon a les biblioteques públiques posat en marxa aquest mes d'agost no conté canvis que les obliguin a pagar als autors, ni tampoc els usuaris hauran de pagar a les biblioteques quan vulguin fer ús del servei de préstec.

Així es desprèn d'una resposta del Govern al Congrés a la diputada del BNG Rosana Pérez, que ha estat recollida per Europa Press, i en què també l'executiu ressalta que la biblioteca pública no cobra per accedir a la mateixa o pels serveis que ofereix, ja que això aniria contra la seva filosofia basada en el "principi fonamental d'estar a disposició del conjunt dels ciutadans, sense discriminació de cap classe".

Pérez recorda que el passat 1 d'agost el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava el decret 624/2014, de 18 de juliol, que recull l'obligació de pagar pel préstec de llibres en biblioteques, museus i arxius; una norma que "assumeix sense dir ni piu" una directiva de la UE, que estableix que en les biblioteques de poblacions de més de 5.000 habitants, caldrà pagar un cànon pels llibres prestats.

La nacionalista gallega preguntava així al Govern central per les raons que l'havien portat a establir aquesta taxa, tot i tractar-se d'una directiva europea pensada per a països del nord d'Europa "amb una xarxa de biblioteques exemplar".

"No creu que no és adequada per a l'Estat espanyol on les polítiques públiques al camp de la cultura són ja de per si molt deficients? No suposa aquesta decisió un cop dur per a les malparades economies de les biblioteques públiques, especialment les municipals? No suposarà aquest cànon un revés per a la promoció i l'accés universal a la cultura, especialment als llibres?", preguntava la diputada gallega.

4.771 BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES

Segons recorda, a Espanya hi ha 4.771 biblioteques públiques i uns 80 bibliobusos. L'Estat és titular de 53 biblioteques (tot i que només gestiona una, la Biblioteca Nacional) i les comunitats de 70. A més, puntualitza que la immensa majoria de les biblioteques són municipals, tot i que la llei només afecta a les que estan situades en localitats de més de 5.000 habitants (unes 1.300).

En principi, assenyala que la normativa implica que els usuaris podran continuar traient llibres prestats sense cost per a les seves butxaques però resulta que per cada llibre que es presti o cada usuari registrat, la biblioteca pública haurà d'abonar a les associacions d'autors una quantitat determinada, que surt dels fons públics.

"Es produiran situacions tan kafkianes com que les biblioteques que més llibres presten veuran esgotar-se els seus fons econòmics per poder renovar les seves col·leccions, el que posa en dubte el seu futur perquè es veuran obligades a optar per prestar llibres, pagar el cànon i no actualitzar els seus fons a falta de pressupost, o per desistir de la seva funció i deixar de prestar llibres a fi de poder renovar els seus fons bibliogràfics", lamenta Pérez.

És més, critica que, "es miri per on es miri" les conseqüències seran "molt negatives" per a la xarxa de biblioteques públiques i, en conseqüència, per al conjunt dels ciutadans.

"El decret determina el pagament de drets de cada autor en base al pagament d'un cànon per préstec. Estableix el cobrament de 0,004 euros per préstec fet i 0,05 euros per persona usuària de les biblioteques. A més, assenyala que mentre no es pugui aplicar el pagament per préstec, s'establirà un cànon de 0,16 euros per obra adquirida per la biblioteca i disponible per ser prestada", postil·la la diputada del BNG.

Així, sentencia que la norma del Govern "obvia completament" situacions específiques com la de Galícia, on no existeix un carnet d'usuari únic i on molts usuaris són socis de més d'una biblioteca.

"Amb la qual cosa, per una mateixa persona es pagarà diverses vegades. Considerem la decisió del Govern un atac sense precedents a les biblioteques públiques, a la cultura en definitiva i s'ataca a la ja malmesa economia dels ajuntaments, que són els qui més inverteixen a la xarxa de biblioteques municipals", afegeix.

D'igual manera, adverteix que el sector de l'edició no serà aliè a les conseqüències perquè la normativa els perjudicarà "enormement", al que caldria sumar el 21% de l'IVA a la cultura.

En aquest sentit, recorda que editors gallecs van denunciar ja el gener passat que el sector de l'edició gallega va perdre des del 2008 el 38% de la seva ocupació directa, i alertava dels "perniciosos efectes" per la "reducció dràstica" de fons destinats a l'adquisició de novetats editorials per a biblioteques públiques (un 64,8% menys) i de les ajudes per a materials didàctics en llengua gallega (un 75% menys).

L'OBLIGACIÓ DE PAGAMENT ESTÀ DES DEL 2007

En aquest sentit, el Govern central assenyala que l'obligació del pagament als autors pel concepte al·ludit està present a l'ordenament jurídic des del 2007, a través de la Llei d'aquest mateix any de la lectura, el llibre i les biblioteques, a través de la qual establia de manera transitòria fins a l'aprovació d'un Reial decret, un mètode de càlcul de la quantia a remunerar.

"La seva presència en les nostres lleis ve determinada per la Unió Europea, concretament per la directiva del 2006 del Parlament Europeu i del Consell. En aquesta directiva s'imposava als estats membre l'obligació de reconèixer als autors el dret d'autoritzar o prohibir el préstec d'originals i còpies d'obres protegides pel dret d'autor", afegeix l'executiu.

En conclusió, sentencia que des del 2007 els titulars de les biblioteques públiques tenen l'obligació de compensar els autors quan les seves obres són prestades i des d'aquest any estava pendent d'aprovar el decret que desenvolupés aquest mètode de càlcul. "Aquest ha estat l'objecte del decret pel qual es desenvolupa el dret de remuneració dels autors dels préstecs de les seves obres realitzades en determinats establiments accessibles al públic", insisteix el Govern central.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés